Svet
402 ogledov

“Zame ni nič nemogoče”

David Kocjančič Suzana Kos
Inovator. Na mednarodnem sejmu svetovnih inovacij Izolan David Kocjančič dobil zlato medaljo.

Med najboljšimi. “Začelo se je, ko so mi premožni podjetniki iz Ljubljane naročili, naj jim uredim daljinsko upravljanje klimatizacije v počitniškem stanovanju v Piranu. Z rešitvijo so bili zadovoljni, zato so mi naročili, naj izdelek razvijem tudi za njihove poslovne prostore v Ljubljani. Potem so žal propadli, pa sem šel sam naprej. Tako sem razvil napravo, prek katere je z mobilnim telefonom mogoče upravljati vse tipe klimatskih naprav, ne da bi bilo treba za to najeti električarja, kupiti poseben modul ali posegati v same naprave,” pravi David Kocjančič, inženir, ki se je specializiral v Italiji.

Nagrajen z zlatom

Pred dnevi je za svojo novo inovacijo, ki jo je razvil s kolegom Alešem Boštjančičem, na zagrebškem mednarodnem sejmu, na katerem so predstavljali več sto inovacij z vsega sveta, dobil zlato medaljo. “Gre za edini sistem, ki deluje z vsemi aparati, oziroma za napravo za brezžično upravljanje vseh električnih hišnih aparatov, s katero je mogoče na daljavo upravljati tudi na primer žaluzije in centralno ogrevanje,” našteva.

Največ kupcev Italijanov

Nad inovacijo, ki jo v svojem domu lahko postavi vsak amater brez pomoči strokovnjakov za avtomatizacijo in robotizacijo, so bili na sejmu posebno navdušeni Francozi, Japonci in Američani, T-Hrvatski Telekom pa razmišlja, da bi ta tehnološki dosežek umestil v svojo ponudbo. “Sicer so moji največji kupci Italijani,” dodaja.

In novih idej ne manjka? “Res jih ne manjka, kar naprej razmišljam, kaj bi bilo treba izboljšati in bi bilo tudi tržno zanimivo,” se smeje. Zdaj razvija inovacijo na področju gostinstva, podrobnosti pa ostajajo skrivnost, saj naj bi jo predstavil pred poletno sezono. Preden je ustanovil podjetje Gea Robotics, je razvijal različne stroje in robote za priznana podjetja in ustanove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.