Svet
1364 ogledov

Zamenjali identiteto, 'pokopali' žensko, ki še živi

bolnik bolnišnica Pixabay
Direktor bolnišnice je že ponudil odstop.

Direktor splitskega kliničnega centra Julije Meštrović je sinoči ponudil odstop, ker so v bolnišnici zamenjali identiteto dveh starejših in dementnih bolnic, od katerih je ena umrla. Ženski so aprila pripeljali v bolnišnico iz dveh različnih domov za starejše. Napako so ugotovili, ko so je eno od njiju v ponedeljek vrnila v dom.

Do zamenjave identitet ženskih, ki sta bili rojeni v letih 1931 in 1939, je očitno prišlo, ko so ju 10. aprila sprejeli v splitsko bolnišnico ob približno istem času. Nobena ni bila zmožna komunicirati z medicinskim osebjem, odzivali se tudi nista na svoje ime, poroča danes Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

Tudi pogreb pod napačnim imenom

Njuno zdravljenje je tudi potekalo pod napačnimi imeni. Ena izmed žensk je umrla 16. aprila. Na pogrebu je bil njen nečak, a krste zaradi epidemije novega koronavirusa niso odpirali, zato moški, sicer zagrebški odvetnik, ni ugotovil, da umrla ni njegova teta, še navaja splitski časnik.

Druga ženska, ki je zbolela za koronavirusho boleznijo 19, je okrevala in se je ponedeljek vrnila v dom za starejše. Tam pa so zaposleni v domu ugotovili, da gre za drugo osebo in ne za njihovo varovanko.

Opravičilo in ponujeni odstop

Ravnatelj splitskega KBC Meštrović je zatem sinoči hrvaškem ministru za zdravstvo Viliju Berošu ponudil odstop. Skupaj sta se tudi opravičila družini ženske, ki je dejansko umrla. Sprožili so tudi preiskavo, kako je prišlo do zamenjave identitete. O odstopu Meštrovića bo danes odločal upravni svet splitske bolnišnice, na koncu bo svoje stališče sporočil tudi minister.

Zamenjava identitet v splitski bolnišnici ni bila prva, za katero je javnost zvedela. 2. maja se je tako zgodilo, da so zdravo žensko, ki je bila varovanka doma za starejše v Splitu, zadržali v bolnišnici, medtem ko so bolnico s covidom-19 vrnili v dom za starejše.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.