Zdravje > Aktualno
47 ogledov

Kako verjetno je, da se znajde na vašem krožniku?

Mleto meso Reuters
Dovoljeni roki zamrzovanja mesa zakonodajno niso določeni, ampak o tem odloči proizvajalec, ki pa mora upoštevati vse kriterije varnosti. Tveganje za potrošnika predstavlja prenos zamrznjene hrane domov in pogosto slabše hladilne naprave v domačem gospodinstvu, v primerjavi s tistimi, kii jih uporabljajo v industriji.

Tuji mediji so prejšnji teden poročali, da je romunska policija zaplenila meso, ki so ga zamrznili pred več kot 30 leti in je bil namenjen prodaji. Laboratorijska preiskava mesa je pokazala, da so meso zamrznili v zgodnjih 80-tih letih prejšnjega stoletja ter ga pred šestimi leti odmrznili in ponovno zamrznili.

Slovenska uprava ni bila obveščena

Slovenska uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o spornem mesu preko evropskega sistema hitreha obveščanja ni bila obveščena. "Trenutno v bazi podatkov omenjeni primer ni objavljen," je pojasnil Matjaž Emeršič z UVHVV. "Objavljena bo le v primeru, ko se bo izkazalo, da je bilo sporno meso distribuirano v katero od drugih držav oz. izvoženo."

Glede na romunsko afero in podobno afero na Hrvaškem, kjer so leta 2010 odkrili, da so tamkajšnje mesnice prodajale tudi do deset let staro zamrznjeno meso, leto prej pa tudi v Bosni in  Hercegovini, nas je zanimalo, kako varno je meso, ki ga prodajajo na slovenskih policah.

Rok zamrzovanja določi proizvajalec

Na UVHVV pojasnjujejo, da je dovoljeni roki zamrzovanja zakonodajno niso določeni. "Določijo jih proizvajalci, t. j. nosilci živilske dejavnosti sami," pojasnjuje Emeršič. "Meso mora izpolnjevati vse kriterije varnosti, vključno s tem, da ni škodljivo za zdravje, kot to najširše določa uredba 178/2002."

UVHVVR v maloprodaji tako preverja, ali je meso, ki je dano na trg, še v predpisanem roku uporabnosti, pri proizvodnji pa UVHVVR preverja postopke nosilcev živilskih dejavnosti, ki temeljijo na načelih HACCP, na podlagi katerih so bili določeni roki uporabnosti za posamezna živila.

Predolgo zamrznjeno meso za kebab

"Podatkov izključno za zamrznjeno meso ne vodimo posebej," pojasnjuje Emeršič. "Pri rednih pregledih sledljivosti v hladilnicah, zamrzovalnicah in predelavah pa preverjamo tudi okoliščine in vrste prejetih surovin in njihovo sledljivost korak naprej in  nazaj."

Pred časom je UVHVVR preko hitrega sistema obveščanja prejela informacijo o aferi s predolgo časa zamrznjenim mesom, ki se je uporabljal za kebab. "Distribucije v Slovenijo v tem primeru ni bilo," pojasnjuje Emeršič. "Takrat, kot tudi v primeru afere s konjskim mesom, smo iz preventivnih razlogov izvedli preglede v skladiščih z zamrznjenim mesom, kjer smo preverjali sledljivost v povezavi z označevanjem. Kršitve niso bile ugotovljene."

Kako varno je ponovo zamrznjeno?

"Enoznačen odgovor na ni mogoč," na vprašanje, kako varno in hranljivo je dalj časa zamrznjeno meso odgovarja Emeršič. "Čas, ki je potreben, da nastopijo spremembe, je odvisen od več dejavnikov, predvsem od vrste živali, od katere meso izvira, deleža maščob v mesu oz. kategorije mesa ter kdaj po zakolu je bilo meso zamrznjeno ter na kakšno temperaturo."

Vsako odmrzovanje in ponovno zamrzovanje slabša kakovsot mesa in v primeru neustreznega rokovanja vpliva tudi na njegovo varnost. "Pri rokovanju z mesom lahko namreč pride do nakdnadnega onesnaženja mesa," poudarja Emeršič. "Potrebno je upoštevati dejavnike, ki smo jih omenili pri zamrzovanju, ter čas, ko je bilo meso odmznjeno."

Zamrzovalne naprave doma so slabše

Pomembno je, da potrošnik preveri podatke glede roka uporabnosti živila ali morebitne druge informacije, ki jih je na označbo namestil proizvajalec živila in so povezane z načinom hrambe ali priprave živila. "Če proizvajalec npr. določi, da se živila ne sme zamrzovati, za takšno navodilo vsekakor obstajajo utemeljeni razlogi," poudarja Emeršič. "Meso se vedno prodaja bodisi ohlajeno, bodisi zamrznjeno. Kupec z nakupom izdelka prekine t.i. hladno verigo (prenos iz trgovine do doma), zato je pomembno, da takšna živilo, če jih ne namerava porabiti takoj, čimprej ustrezno ohladi oz. zamzrzne."

Dodaja, da potrošniki pogosto pozabijo, da njihovi hladilniki oz. zamrzovalne omare v večini primerov niso tako učinkovite kot naprave, ki se v ta namen uporabljajo v industriji. Posledica je ta, da se živilo po nakupu hrani pri neustrezni temperaturi oz. višji od tiste, ki jo je predpisal proizvajalec.

irma.hus@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.