Svet
9 ogledov

Zanima jih naša trava

Razno 16.02.14, Tiskaj zeleno, foto: tiskajzeleno.wix.com tiskajzeleno.wix.com
Slovenski projekt požel zanimanje na sejmu v New Yorku.

Ta konec tedna je bil v New Yorku sejem tridimenzionalnega tiskanja, na katerem je veliko zanimanja vzbudil slovenski projekt Tiskaj zeleno. Štiri študentke mariborske pedagoške fakultete, Maja Petek, Urška Skaza, Danica Rženičnik in Tina Zidanšek, so pod mentorstvom profesorja Dušana Zidarja ustvarile 3D-tiskalnik, ki natisne pravo travo.

Osnova je stroj CNC

"Tiskalnik je podoben drugim, razlika pa je v glavi, ki omogoča, da jo napolnimo z zemljo in semeni, da se lahko tiska," je razložil Simon Tržan, tehnični vodja projekta. Stroj tako na podlago natisne zmes zemlje, vode in semen trave ali mahu v želeni obliki, ki v nekaj dneh pozeleni. Tako si lahko natisnete kar cel vrt.

Težave z birokracijo

"V ZDA se zemlja in semena ne smejo uvažati. Znašli smo se tako, da smo šli v Centralni park in nakopali zemljo, kupili semena in začeli delati," opisuje kuratorka Nina Jeza. Poleg birokracije pa je težavo predstavljal strošek prevoza stroja v New York. Da se bodo strošku prevoza nazaj izognili, bodo stroj poskusili prodati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.