Svet
15 ogledov

Zaostrovanje bojev tudi na venezuelskih ulicah

Protesti v Venezueli EPA
Protestniki v glavnem mestu Caracas tudi danes z barikadami na številnih ulicah blokirajo promet. Predsednik Nicolas Maduro je za sredo napovedal "mirovno konferenco".

V Venezueli se nadaljujejo krvavi spopadi na ulicah, ki jim ni videti konca. Opozicijski voditelj Henrique Caprilles je napovedal, da se bodo protesti nadaljevali, dokler zahteve demonstrantov ne bodo uresničene.

Mrtvih že najmanj deset ljudi 

Vlada in opozicija že več tednov merita moči na ulicah. Boj se je zaostril po 12. februarju, ko so bili na protestih ustreljeni trije ljudje. Doslej je skupno umrlo najmanj deset ljudi. Med demonstranti so številni študenti.

Protestniki opozarjajo na slab gospodarski položaj, korupcijo in napete varnostne razmere, Maduru pa očitajo vse bolj avtoritativno vladanje. Vlada demonstracije označuje za poskus puča s strani "fašističnih band" in vedno znova odgovornost za dogajanje pripisuje ZDA.

Predsednik napovedal mirovno konferenco 

V nedeljo je sicer Maduro pozval k "nacionalni mirovni konferenci", ki bi jo izvedli v sredo. Na njej naj bi sodelovale "vse družbene, politične, sindikalne in verske skupine", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedal je tudi, da bo narodno skupščino prosil, naj oblikuje komisijo resnice, ki naj bi preverila proteste. Ti so po njegovem poskus upravičenja tuje intervencije v Venezueli.

Pobudnik nasilja zabarikadiran v hiši 

Policija je medtem poskušala aretirati nekdanjega opozicijskega generala Angela Vivasa, ki naj bi bil pobudnik nasilnih akcij. Vivas se je s podporniki zabarikadiral v svojo hišo, Maduro pa ga je pozval, naj se preda. Nekdanji general je bil leta 2009 odpuščen iz vojaške službe, potem ko se je uprl ukazom takratnega predsednika Huga Chaveza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.