Svet
16 ogledov

Zaostrovanje odnosov Hrvaška – Srbija

Primorska avtoprevoznika zatrjujeta, da v Sloveniji največji problem predstavlja Žurnal24 main
Poročali smo že o zaporah meje za tovorni promet, ki ga je na prehodih s Srbijo uvedla Hrvaška. Srbski premier Vučić je Evropski uniji do 14. ure podal ultimat, naj odreagira. V nasprotnem primeru bo reagirala Srbija.

Že včeraj smo poročali, da je Hrvaška brez vnaprejšnjega opozorila za tovorni promet zaprla edini še odprti mejni prehod s Srbijo, Batrovci – Bajakovo. Razlogi naj bi bili varnostne narave oz. v begunski krizi. Včeraj so bile kolone čakajočih tovornjakov pred mejnim prehodom dolge okrog deset kilometrov, pri čemer so mestoma tovornjaki stali celo v dveh kolonah. Med njimi so tudi številni takšni, ki prevažajo prehranske izdelke in drugo kvarljivo robo. Danes so kolone dolge že 15 kilometrov.

Srbski premier Aleksandar Vučić je zjutraj za srbske medije povedal, da bo Srbija do 14. ure počakala Evropsko unijo, da reagira, sicer bo reagirala Srbija. “Reagirali bomo mirno, predpisov ne bomo kršili. Jasno pa bomo pokazali, da se Hrvaška ne bo izživljala in poniževala Srbije ter uničevala njeno gospodarstvo brez posledic,” je izpostavil Vučić, ki je potezo Hrvaške označil kot “škandal neverjetnih mednarodnih razsežnosti”, pojasnilo, s katerim je Hrvaška upravičila svojo potezo pa je umestil v “zono somraka”.

Za to potezo ni pravih argumentov niti racionalnih pojasnil. Edino Srbija je tista, ki ni v aktualnih razmerah ničesar izzvala, ravnamo najbolj odgovorno. Izginil jim je Schengen, Srbija naj bi pa plačala ceno?” se je vprašal srbski premier in medijem napovedal, da je dal Evropski uniji ultimat do 14. ure.

Poudaril je še, da je šokiran z odgovorom Hrvaške, in sicer da naj Srbija pol beguncev, ki je na njenem območju preusmeri proti Madžarski, da bi tako Hrvaška sprostila tovorni promet na omenjenem prehodu. “Srbija tega zagotovo ne bo storila, Srbija beguncem ne govori, kam naj gredo, o tem se odločajo sami.” 

Kakšni naj bi bili povračilni ukrepi Srbije, se poldrugo uro po pretečenem roku Evropski uniji še ne ve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 03:07 23.september 2015.

    Preiščite tudi Romano Vidergar in Antona Grkmana - prodajanje robe preko "nogavic" - preiščite predvsem zaloge. Resno, če ne najdete tam trdih drog sem jaz tjulenj. Če najdete se mi potrebno zahvaljevat, pomembno je, da se take smeti odstrani iz ...prikaži več našega okolja in nevarnosti za naše družine!