Svet
31 ogledov

Zaostrovanje odnosov: Rusi streljali na turške ribiče

Ruska vojna ladja Reševalni pas/Twitter
V zadnjem dnevu sta se Rusija in Turčija zapletla v dva pomorska incidenta. Rusija pa je danes sporočila še, da se Putin jutri ne bo sestal s turškim kolegom Erdoganom.

V novem pomorskem incidentu med Rusijo in Turčijo v Črnem morju sta danes ruska raketna križarka ter čoln obalne straže posredovala med konvojem ruskih ladij, ki so zaradi zaostrenih mednarodnih razmer prestavljale dve naftni ploščadi na novo lokacijo v ruskih teritorialnih vodah, ter turškim čolnom. Po navedbah ruske energetske družbe Černomorneftegaz, ki ima v lasti naftni ploščadi, je do incidenta prišlo, ker se turško plovilo ni umaknilo konvoju.

Rusi z opozorilnimi streli na turške ribiče

Že včeraj ponoči pa je rusko bojno plovilo proti turški ladji v Egejskem morju okoli 22 kilometrov severno od grškega otoka Limnos izstrelili opozorilne strele, saj sta bili na tem, da trčita. 

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je ob dogodku dejal, da čaka na več informacij, ki mi jih morajo posredovati turški ribiči, ki si bili na krovu ladje. Šele po tem se bo Turčija odzvala tudi uradno. "Nočemo slabšati že tako slabih odnosov z Rusijo," je dejal.

Provokacije se vrstijo ena za drugo

Pred nekaj dnevi so Turki v objektiv fotoaparata ujeli ruskega vojaka, ki na krovu ruske bojne ladje, ki je plula skozi Istanbul, takole meri z raketometom. Državi imata namreč sklenjen sporazum, ki ruski mornarici dovoljuje, da potuje skozi ožino Bospor, ki ločuje mesto Istanbul.

"Da ruski vojak tako razkazuje raketomet, ko pluje skozi Istanbul, ni nič drugega kot provokacija," je še dejal Cavusoglu in dodal: "Če bomo posamezen dogodek razumeli kot grožnjo, se bomo na to odzvali."

Odnosi med Rusijo in Turčijo se zaostrujejo odkar so Turki sestrelili rusko vojaško letalo. Ruski predsednik Vladimir Putin je Turke celo obtožil, da so ga sestrelili zato, da bi zaščitili tajno trgovino z nafto, ki jo imajo Turki s skrajneži Islamske države.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Presvetli 11:41 15.december 2015.

    Dobro bi bilo,če bi ameriški poročevalci kaj napisali o tem,kako je prekinila mladinska stranka pravice Redžepa Erdogana govor Davoutoglua,kjer so zahtevali naj začnejo rušiti ruske avione in potaplajt ruske ladje.O tem nič neboste napisali.Aja plačniki ne dovolijo!

  • Presvetli 11:28 15.december 2015.

    Turki se sploh lahko o čem oglašajo,ker so zaprli svojega poročevalca,ki je izdal in posnel kako turki kupujejo nafto od ISIS-a!

  • Žurnalček 18:58 14.december 2015.

    Ta raketomet ni bil v funkciji , ker vojak ki ga drži , če ni fotomontaža nima na sebi OBVEZNIH ZAŠČITNIH OČAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Zdaj če nekdo to ne razume mu jaz nisem kriv , kot tudi nisem kriv telim tukaj ...prikaži več , ki samo prevajajo USA novice , brez da bi mislili s svojo glavo ! Ja je treba zaslužit povabilo na božično zabavo na Prešernovo !