Svet
733 ogledov

Zaplet pri izpustitvi talcev, Hamas Izraelu očita kršenje dogovora

Gaza Izrael
1/4
Profimedia
Oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezadin al Kasam, obtožuje Izrael, da ne spoštuje pogojev sporazuma o začasnem premirju.

"Po zamudi pri izpustitvi zapornikov z obeh strani so bile ovire odpravljene s pomočjo katarsko-egiptovske komunikacije z obema stranema. Nocoj bo izpuščenih 39 palestinskih civilistov v zameno za izpustitev 13 izraelskih talcev iz Gaze ter sedmih tujih državljanov izven okvira sporazuma," je na omrežju X zapisal predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari.

V nasprotju s prvotnimi načrti je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezadin al Kasam, popoldan odložilo današnjo izpustitev nove skupine izraelskih talcev. Odločitev so utemeljili z izjavo, da mora Izrael najprej dovoliti vstop tovornjakov s humanitarno pomočjo v severni del Gaze in upoštevati "dogovorjena merila" za izpustitev palestinskih ujetnikov.

Predstavnik Hamasa Osama Hamdan je po navedbah britanskega BBC dejal, da je bilo od petka v Gazo poslanih skupaj 340 tovornjakov s pomočjo, vendar jih je severni del Gaze doseglo le 65, kar je po njegovih besedah manj kot polovica tistega, kar naj bi v skladu z dogovorom potrdil Izrael. "Potrjujemo svojo zavezanost sporazumu, ki sta ga podprla Egipt in Katar," je dodal.

Uradniki Hamasa so po poročanju izraelskih medijev in katarske televizije Al Jazeera danes izraelsko vojsko med drugim obtožili tudi, da zaustavlja in napada Palestince, ki so se iz južnega dela Gaze skušali vrniti domov na sever. Izrael je vse obtožbe zanikal.

Gaza Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je začasna prekinitev ognja v petek in v noči na danes v veliki meri utišala orožje na obeh straneh, so tekom dneva iz Gaze prihajala poročila o primerih napadov na Palestince s strani izraelskih sil, iz območja okupiranega Zahodnega brega pa poročila o izraelskih racijah.

Številni so medtem od petka izražali upanje, da bosta sprti strani začasno premirje podaljšali. Egiptovska državna informacijska služba je danes sporočila, da je Egipt - ki je poleg Katarja pomembno posredoval pri sklenitvi dogovora o premirju in današnji izmenjavi talcev - od vseh vpletenih strani prejel "pozitivne signale" glede podaljšanja premirja. Današnji zaplet bi morebitno podaljšanje po navedbah tujih medijev sicer lahko ogrozil.

Gaza Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Izraelske sile na jugu Libanona streljale na pripadnike misije ZN

Mirovna misija Združenih narodov v Libanonu (Unifil) je danes sporočila, da so izraelske oborožene sile streljale na eno od njihovih patrulj na jugu Libanona v bližini vasi Ajtarun ob izraelski meji, pri čemer žrtev ni bilo. Pred tem so z območja prihajala tudi poročila o izmenjavi ognja med izraelsko vojsko in oboroženim gibanjem Hezbolah.

Unifil je obsodil napad na pripadnike svojih mirovnih sil in ga v sporočilu na omrežju X označil za "zelo zaskrbljujočega". "Vse strani odločno opozarjamo na obveznost, da zaščitijo mirovnike in se izogibajo ogrožanju vseh, ki si prizadevajo za vzpostavitev stabilnosti," so zapisali.

Medtem je danes ponoči in v zgodnjih jutranjih urah potekala izmenjava ognja med izraelskimi silami in oboroženimi pripadniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

razmere v Gazi | Avtor: Profimedia Profimedia

Izraelska zračna obramba je po navedbah izraelske vojske sestrelila raketo, ki je bila iz južnega Libanona izstreljena na izraelski brezpilotni letalnik, vendar slednji ni bil poškodovan. Raketa sicer ni preletela izraelskega ozemlja, je danes sporočila vojska in dodala, da je v odgovor napadla cilje Hezbolaha v južnem Libanonu.

Na izraelsko-libanonski meji je po petkovem začetku začasnega premirja v Gazi sprva prav tako zavladalo napeto premirje. Dogovor o prekinitvi ognja v Gazi se sicer ne nanaša na izraelsko-libanonsko mejo. Vir blizu Hezbolaha, zaveznika palestinskega gibanja Hamas, je dejal, da se bo šiitska skupina "držala premirja, dokler se ga bodo držali Izraelci".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • ico8 17:44 26.november 2023.

    Plasteninci spet "jamrajo". Aja, kako ze pravi nasa "braca": Losem k...u i dlaka smeta!

  • Kmodri 23:44 25.november 2023.

    Izraelci bodo spet postali Judje! A ja saj so!