Svet
12 ogledov

"Zapleten človek, ki je sprožal polemike"

Pogreb Ariela Šarona Reuters
Med visokimi gosti tudi Joe Biden ter Tony Blair.

Na trgu pred izraelskim parlamentom v Jeruzalemu je ob prisotnosti številnih domačih in tujih visokih politikov in dostojanstvenikov danes potekala uradna žalna slovesnost za izraelskega premiera Ariela Šarona, ki je preminil v soboto. Po slovesnosti so Šarona z vojaškimi častmi pokopali na njegovem ranču na jugu države.

Izraelski predsednik Šimon Peres je na slovesnosti izpostavil velik pečat, ki ga je na zgodovini Izraela pustil Šaron. "Nikoli nisi prenehal služiti svojim ljudem v obrambi svoje države in zagotavljanju njene blaginje," je izpostavil v nagovoru. Šaron je po njegovih besedah pustil prstne odtise "na vsakem političnem in vojaškem mejniku" v izraelski zgodovini.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Šarona označil za očeta Izraela. Šaron je bil po njegovem "eden največjih borcev izraelskega ljudstva in izraelske vojske", čeprav, kot je izpostavil, nista bila vedno istega mnenja.

Med visokimi gosti na današnji slovesnosti sta bila tudi ameriški podpredsednik Joe Biden ter bivši britanski premier in aktualni odposlanec bližnjevzhodne četverice Tony Blair. Biden je v nagovoru izpostavil, da je bil Šaron "zapleten človek", ki je občasno sprožal "polemike in celo obsojanje". A je dodal, da bo zgodovina ob presojanju upoštevala tudi, da je šlo za zelo kompleksno obdobje.

Pokopan na jugu države

Po spominski slovesnosti v Jeruzalemu so Šarona danes z vojaškimi častmi pokopali na ranču v puščavi Negev na jugu države. Na lastno željo je pokopan ob drugi soprogi Lili, ki je leta 2000 umrla za rakom.

Ranč, kjer je pokopan Šaron, leži le nekaj kilometrov od meje z območjem Gaze, ki ga nadzoruje palestinsko gibanje Hamas. Pogreb je potekal ob strogih varnostnih ukrepih.

Šaronovo krsto, prekrito z izraelsko zastavo, je h grobu poneslo osem vojaških generalov. V skladu s tradicijo je nato vojaški rabin stopil h Šaronovima sinovoma in napravil simbolična reza v njuni srajci v znamenje žalovanja.

Komentarjev 1