Svet
1 ogledov

Zapleti pred srbskimi volitvami

Žurnal24 main
Ameriški in britanski opazovalci ne bodo mogli spremljati nedeljskih predsedniških volitev v Srbiji, saj državna volilna komisija ni upoštevala odločitve srbskega vrhovnega sodišča.

Vrhovno sodišče je v četrtek razveljavilo njeno odločitev, da se ameriški in britanski opazovalci ne smejo udeležiti volitev. Volilna komisija naj bi tako želela ZDA in Veliko Britanijo kaznovati, ker se zavzemata za neodvisnost Kosova, je bilo neuradno slišati po zasedanju komisije. Srbski časopis Blic je ravnanje volilne komisije označil za škandalozno.

Srbsko vrhovno sodišče je v četrtek odločitev komisije razveljavilo, ker komisija ne more po lastni presoji odločati o prošnjah za tuje opazovalce na volitvah. Njena naloga naj bi namreč bila, da zgolj odgovori na prošnje za spremljanje volitev.

Tuji opazovalci prvič zavrnjeni
ZDA in Velika Britanija so nameravale spremljati potek volitev prek svojega osebja z veleposlaništev v Srbiji. Od političnega preobrata leta 2000, ko se je končalo obdobje vladavine Slobodana Miloševića, je to prvič, da je državna volilna komisija zavrnila kake tuje opazovalce.

Če bi sodišče znova razveljavilo odločitev državne volilne komisije, bi bila sodba vrhovnega sodišča dokončna. Komisija je sicer odobrila spremljanje volitev opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Skupnosti neodvisnih držav, Rusije in Slovaške, ki je izrazila zadržanost do neodvisnosti Kosova, pa tudi srbski nevladni organizaciji Center za svobodne volitve in demokracijo (CeSID).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.