Svet
89 ogledov

Zapor za laganje v življenjepisu

Zavod za zaposlovanje. Žurnal24 main
V Veliki Britaniji zaporna kazen za brezposelne, ki v življenjepisu prijave na delovno mesto navajajo lažne podatke.

Olepševanje življenjepisa in navajanje lažnih podatkov v njem brezposelni v Veliki Britaniji lahko plačajo celo s kaznijo zapora. Kot piše The Independent, je v lanskem letu steklo 324 sodnih postopkov zoper brezposelne lažnjivce, v letu pred tem 205.

Da bi preprečil takšno prakso zlasti med mladimi brezposelnimi, ki še nimajo delovnih izkušenj ali pa dokončanega študija, je tamkajšnji urad za preprečevanje prevar izdal opozorilni letak, ki so ga razdelili študentom fakultet. Vsebuje opozorilo, da bodo laži v prijavah za delovno mesto obravnavane kot prevare zaradi lažnega predstavljanja, za kar je predvidena kazen zapora.

Ste zaskrbljeni, ker nimate dovolj izkušenj za sanjsko službo? Zakaj ne popravite svoj življenjepis in svoje potovanje v Nepal ne spremenite v delo v tamkajšnji odvetniški firmi? Tega nihče ne preverja, mar ne? Napačno! To je prevara,” je zapisano v letaku.

Eden izmed študentov, ki so ga ujeli na laži glede svoje izobrazbe, je bil za napačno navajanje podatkov obsojen na 12-tedensko zaporno kazen, študentka, ki je lagala glede svojih delovnih izkušenj, je v zaporu prebila celo 6 mesecev.

Podatki glede brezposelnih v Veliki Britaniji kažejo, da se za eno delovno mesto v povprečju poteguje najmanj 80 prijavljenih.

Brezposelna mladina pri nas

Mladi brez dela so pereč problem tudi v Sloveniji; junija je bilo uradno brez dela 26.792 mladih. Če številko primerjamo z letom 2008, ko je izbruhnila finančna in gospodarska kriza, je slika precej črna. Junija tistega leta je bilo registriranih brezposelnih mladih do 29. leta 15.196, kar je slabo polovico manj kot junija letos.

Da bi pri nas opazili lažno navajanje podatkov v življenjepisih, ni podatkov. Je pa res, da na trgu dela bolje konkurirajo tisti mladi, ki imajo delovne izkušnje in ki se na delovno mesto prijavijo s prepričljivim življenjepisom. Ta lahko odpre ali pa zapre vrata do zaposlitvenega intervjuja, saj se tudi pri nas za eno delovno mesto poteguje več deset kandidatov, lahko tudi več kot sto.

Zavod za zaposlovanje in različne zaposlitvene agencije brezposelnim ponujajo nasvete za učinkoviteje pripravljen življenjepis in prijavo za delovno mesto; če pa bi v njem navajali lažne podatke, je to kaznivo dejanje tudi pri nas. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.