Svet
85 ogledov

Zapor za nekdanjega evroposlanca

Ernst Strasser Reuters
Avstrijsko vrhovno sodišče je potrdilo obsodbo nekdanjemu avstrijskemu notranjemu ministru in evropskemu poslancu Ernstu Strasserju zaradi prejemanja podkupnine v lobistični aferi, v katero je bil vpleten tudi Slovenec Zoran Thaler.

Vrhovno sodišče je zaporno kazen potrdilo, vendar znižalo za šest mesecev; nekdanjega notranjega ministra in evropskega poslanca tako v zapor pošiljajo za tri leta. Današnja odločitev sodišča je dokončna, nanjo se ne več moč pritožiti.

Ernest Strasser je sodišče po razglasitvi sodbe zapustil brez izjav, njegov odvetnik Thomas Kralik pa je poudaril, da se je Strasser ujel na limanice. "Če mu ne bi molili korenčka pod nos, tega ne bi storil," je dejal. Dejal je še, da je Strasser zdaj "poklicno in družbeno mrtev".

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi šel Strasser v zapor v prihodnjih tednih. APA pa poudarja, da bo moral iti v zapor za pol leta, potem pa bo lahko sodišče zaprosil za elektronsko nadzorovan hišni pripor za preostanek kazni. Nadeli bi mu elektronske lisice. Prvostopenjsko sodišče je to možnost zavrnilo, vrhovno pa jo je dopustilo.

Thaler v vikend zapor

Tako imenovano lobistično afero so v Evropskem parlamentu zakuhali novinarji britanskega časnika Sunday Times, ki so se pod krinko lobistov z več evropskimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi s skrivaj narejenimi video posnetki.

Vpletenosti v afero so bili poleg Strasserja osumljeni še trije evropski poslanci - Slovenec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot evropska poslanca odstopila.

Thaler je krivdo priznal, sodišče pa mu je nedavno izreklo kazen dve leti in pol zapora v obliki vikend zapora, 32.250 evrov denarne kazni in petletno prepoved opravljanja javne funkcije.

Komentarjev 1
  • erikkk 18:08 13.oktober 2014.

    ja pr nas je žal pač tko da bodo mnogi nekaznovani z nakradenimi milijoni v žepih še naprej lepo živeli ..