Svet
81 ogledov

Zapora mostu na Krk, da bi turisti plačevali?

Most na Krku Goran Kovačić/Pixsell
Po tem ko na Hrvaškem konec tedna zaprli most na otok Krk za drugo kategorijo vozil ter motoriste in kolesarje, se zdaj hrvaški mediji sprašujejo, ali ni zapora le eden izmed načinov za zaslužek s turisti. Družba za avtoceste je sprožila interno preiskavo.

Zaradi slabega vremena so na Hrvaškem minulo nedeljo med 9. in 17.30 uro zaprli most na Krk za drugo kategorijo vozil, kamor se uvrščajo tudi turisti, ki so romali na otok s prikolicami ter motoriste in kolesarje. A kot danes pišeta hrvaška Jutarnji list in Novi list, se je nedeljsko čakanje turistov na koncu sprevrglo v velik posel za vlečne službe domačinov. 

"Situacija v nedeljo je izgledalo popolnoma absurdno. Če je imel avtomobil pripeto prikolico, je moral čakati v dolgi koloni pred zaprtim mostom, brez problema pa jo je čez most prepeljala vlečna služba," so dogajanje opisali novinarji Jutarnjega lista, ki so objavili še "neformalni cenik".

Približno 150 evrov za prevoz prikolice, 50 evrov za prevoz motorja in 20 evrov za prevoz kolesa. Nekateri naj bi izdajali račune, spet drugi ne.

"Želeli so 50 evrov za en motor, a ker to presega moj dnevni zaslužek, ne bom plačala. Mislim, da gre za korupcijo in da so zasebna podjetja za avtovleko dogovorjena z upravljavci hrvaških cest," je za Novi list povedala neimenovana Slovenka, njen spremljevalec pa naj bi dodal, da naj bi se v času zapore iz Krka na celino pripeljala najmanj dva motorista. 

"Vozijo lahko karkoli hočejo, od vreč krompirja do počitniških prikolic"

Vodja tehnične službe zadolžen za upravljanje z mostom na Krk Boris Pavković je pojasnil, da sam v nedeljo sicer ni bil prisoten, a služba posebnih nepravilnosti ni opazila. "Kar se tiče vlečnih služb... spadajo v drugo kategorijo kot počitniške prikolice. Vozila vlečnih služb so kamioni in če prepoved ne velja za kamione, potem lahko prevažajo karkoli hočejo, od vreč krompirja do počitniških prikolic," je še navedel Pavković, ki je izpostavil, da je bila na mostu prisotna tudi policija, ki je vozila pregledovala.

Hrvaška družba za avtoceste (HAC-ONC) je po razkritju medijev vseeno sprožila interni nadzor nad nedeljskim dogajanjem. Prometni minister Oleg Butković pa je poudaril, da ne bo opravičila, v primeru, da odkrijejo napake.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ludvik Miholic 21:12 10.avgust 2016.

    TAKO VAM TREBA SE VEC BI VAM RACUNAL KAJ PA HODITE NA HRVASKO ALI NISTE VEDELI DA JE TO ENA MAFIJSKA DRZAVA

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 11:46 10.avgust 2016.

    Ne reče se zastonj "Dva Hrvata, četiri tata". Na svetu je ogromno odličnih in poceni destinacij, ampak eni so brez idej in brez pameti, od tujih jezikov poznajo pa samo nekakšno srbohrvaščino iz jugoarmije, zato ne vidijo dlje od hrvaške obale!

  • stilist 00:23 10.avgust 2016.

    Od mene so dobili samo cestnino do srbske meje in nazaj, ko sem bil v Grčiji. Tam pa itak ne kasirajo ne parkinga, ne plaže, ne tuša, pa še kampi so zelo poceni, plaže pa da ne govorim.