Svet
26 ogledov

Zapornike morajo naslavljati z gospod

Žurnal24 main
Zaporniškim paznikom v Veliki Britaniji je pravosodno ministrstvo naročilo, da več kot deset tisoč zapornikov naslavljajo z gospod oziroma gospa.

V priporočilih ministrstva je zapisano, da morajo najmanj dvanajst tisoč zapornikov z učnimi težavami ustrezno naslavljati. Smernice so bile spisane, potem ko je sekretar na ministrstvu kot "smešno" označil razsodbo v primeru mafijskega šefa, ki prestaja dosmrtno kazen, in je zahteval, da zanj uporabljajo besedo gospod.

Dokument z naslovom Zagotavljanje enakosti na 26 straneh opisuje moralno dolžnost uslužbencev zaporov, da zagotovijo enakost za vse. Naštete so posamezne "manjšine", ki zahtevajo takšno obravnavo. Med njimi so starejši, homoseksualci, transseksualci, člani verskih skupin in ljudje s posebnimi potrebami, poroča The Telegraph.

Posebna kategorija so tudi zaporniki z učnimi težavami. Pri stiku z njimi bi morali pazniki na začetku vsakega stavka uporabiti zapornikovo ime, zapornike bi morali tudi pripraviti na vsako stopnjo komuniciranja, na primer "Gospod Jones, zdaj vas bom vprašal nekaj preprostih vprašanj" ali "Gospod Jones, zdaj vam bom pojasnil, kaj bomo naredili."

Podpredsednik britanskega združenja paznikov Steve Bostock meni, da so smernice nepotrebne. "Ne vem, kako bo pomagalo, če bom nekoga z disleksijo naslavljal z gospod. Te smernice so nepotrebne. Veliko bolj pomembne stvari bi nas morale skrbeti, kot pa to, da nekoga kličemo gospod."

Neimenovani vir iz zaporov je dejal: "Že dolgo se zavedamo pomembnosti enakosti med zaporniki, a da jih morajo pazniki klicati po imenu na začetku vsakega stavka, je preveč. Razmere v zaporih so se v zadnjih 10 do 15 letih izboljšale."

Zahteval, da ga naslavljajo z gospod

Lani je Colin Gunn, ki prestaja 35-letno kazen zaradi umora nedolžnega para, ker se je s tem hotel maščevati njunemu sinu, priboril pravico, da ga naslavljajo z gospod. Pritožil se je, ker zaporniki niso spoštovali nepisanih pravil, da bi morali zapornike naslavljati, kot si želijo sami. Sekretar Clarke je takrat razsodbo opisal kot "smešno" zahtevo po spoštovanju človekovih pravic s strani "smešnih ljudi".

Tiskovna predstavnica pravosodnega ministrstva je včeraj zanikala, da bi izdali splošni ukaz, da zapornike naslavljajo z besedo gospod. Kot je dejala, se smernice nanašajo na zapornike z učnimi težavami.

Komentarjev 1
  • allstarr111 12:07 16.september 2011.

    Ne vem kako je pri nas, ampak na sodišču vsakega lopova sodnica poimenuje Gospod :)