Svet
19 ogledov

Zaporniki grozijo, da ga bodo ubili

oscar pistorius EPA
Sodbo paraolimpijskemu atletu bo sodišče v Pretorii izreklo v torek. Najvišja zagrožena kazen je 15 let zapora, lahko pa mu dosodijo le denarno kazen in delo v korist družbe.

Sodišče v Pretorii bo po sedmih mesecih sojenja odločitev o kazni za južnoafriškega paraolimpijca Oscarja Pistoriusa sporočilo v torek, 21. oktobra. Tožilstvo je danes ob zaključku odmevnega procesa zahtevalo najmanj deset let zaporne kazni, medtem ko je obramba zagovarjala možnost hišnega zapora in opravljanja družbeno koristnega dela.

Pistorius bi za dejanje, za katero je bil spoznan za krivega, lahko dobil do 15 let zapora.Kakšna bo razsodba, v Pretorii še ugibajo. Lahko ga obsodijo na 15 let zapora, lahko pa le na denarno kazen in delo v korist družbe.

Grožnje iz zapora

Odvetnik Oscarja Pistoriusa trdi, da je vodja zapornikov že zagrozil, da bodo atleta ubili, če se pojavi v zaporu. Tožilstvo je medtem zagotovilo, da bo Pistorius zaprt na varnem, bolnišnične oddelku. Da ga, ker je invalid, lahko namestijo v bolniški del zapora, so potrdili tudi v zaporu. 

Pistoriusova obramba se je pred tem borila za to, da bi se paraolimpijec izognil zaporni kazni in je na zaslišanje poklicala priče, ki naj bi dokazale, da je Pistoriusu resnično žal za uboj Reeve Steenkamp ter da ima pošten značaj. Predlagajo kazen v obliki hišnega zapora in družbeno koristnega dela.

Ubil jo je po pomoti

Južnoafriška sodnica Thokozile Masipa je Pistoriusa 12. septembra spoznala za krivega nenaklepnega uboja, ker je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Kot je namreč ocenila, je Steenkampovo ubil po pomoti.

Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, in zato poprijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer pa je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo njegovega dekleta.

Komentarjev 3