Svet
413 ogledov

Zaposleni nenadoma izgubili sluh

zvok ušesa
Neznani napadalci so izbrali nenavadno vrsto napada.

V napadih z zvokom na Kubi je poškodbe sluha utrpelo najmanj 16 zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu v Havani. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica ameriškega State Department, so se napadi končali. 

Več ljudi z veleposlaništva je zaradi napadov potrebovalo zdravljenje. "Zadevo jemljemo zelo resno," je poudarila tiskovna predstavnica. Podrobnosti o poškodbah ni navedla. Televizija CBS je poročala, da je najmanj ena žrtev zaradi posledic zvočnih napadov utrpela poškodbe možganov. 

Nepojasnjeno začeli izgubljati sluh

Ameriške oblasti so uvedle preiskavo, potem ko so ameriški diplomati v Havani lani jeseni začeli nepojasnjeno izgubljati sluh. Doslej je znano le, da naj bi bili diplomati in njihovi zakonci v svojih rezidencah izpostavljeni delovanju neke zvočne naprave, ki jim je poškodovala sluh. Zvoka iz naprave niso slišali, ker naj bi bil na drugi frekvenci, ki ga človeški sluh ne zaznava.

Zaradi napada, kakršnega doslej še ni bilo, je moralo nekaj žrtev predčasno prekiniti svoje mandate v Havani in se vrniti na zdravljenje sluha v domovino. Druge zdravijo ameriški zdravniki na Kubi.

Zaradi napadov z zvokom so ZDA 23. maja izgnale iz ZDA dva kubanska diplomata.

Kuba nadzira ameriške diplomate na Kubi, tako kot ZDA nadzirajo kubanske diplomate v Washingtonu. Je pa to doslej prvi primer uničevanja sluha.

Preiskava naj bi zajela tudi tretje države, ker ni povsem gotovo, da za napadi stojijo Kubanci. Lahko bi šlo za kakšno drugo državo, ki je to počela brez zavedanja kubanskih oblasti in prvi sum pada na Rusijo.

Komentarjev 1