Svet
20 ogledov

Zaposlovanje mladih: "Slovenija dober primer"

Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso. EPA
Predsednik Evropske komisije je je danes v predstavitvi predlogov za spodbujanje gospodarske rasti v Evropi na neformalnem srečanju voditeljev članic EU izpostavil Slovenijo kot dober primer spodbujanja zaposlovanja mladih.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v predstavitvi voditeljem članic EU v povezavi s problemom brezposelnosti mladih spomnil, da je ta v osmih članicah unije bistveno nad povprečjem EU. To so Španija, Grčija, Slovaška, Litva, Italija, Portugalska, Latvija in Irska.

Ob tem je Barroso izpostavil nekaj dobrih primerov – iz Nizozemske, Poljske in tudi Slovenije. V Sloveniji se mu zdi dober ukrep uporaba sredstev Evropskega socialnega sklada za financiranje spodbujanja zaposlovanja mladih odraslih, mlajših od 26 let. "To so izkušnje, od katerih lahko imajo koristi tudi številne druge države," je menil.

Poleg zniževanja brezposelnosti je treba spodbuditi rast

Barroso je v svoji predstavitvi med drugim poudaril, da je treba najti izhod iz "začaranega kroga" šibke rasti, velike brezposelnosti, slabe produktivnosti in negotovosti glede finančne stabilnosti, v katerem se je znašla Evropa.

Šef komisije je v predstavitvi poleg boja proti brezposelnosti mladih izpostavil še pomen spodbujanja rasti, ki je po njegovem mnenju "pereča prioriteta", potrebo po kombiniranju discipline in ukrepov za rast pa tudi pomoč malim in srednjim podjetjem za krepitev njihove konkurenčnosti.

Poleg tega je poudaril, da je treba zagotoviti boljše izkoriščanje evropskih sredstev. "Obstaja precejšnja vsota denarja v okviru strukturnih skladov – skupno 82 milijard evrov, ki še ni izkoriščena," je poudaril. Ta denar bi bil lahko po njegovih besedah preusmerjen v posojilne programe malim in srednjim podjetjem.

Komentarjev 11
  • marinic.nada 17:10 31.januar 2012.

    Križar, mislim da spadaš med tiste, ki so tvoji mami , ko si bil dojenček, padel na tla!!!

  • stalker 12:42 31.januar 2012.

    a veste kva jebano bo za ns mlade,se ucas kr uprasam a bomo mi mlada generacija splohk doživel pencijo recmo če že zdj pogledas ne kasne so place pa splohk kok jih je brez dela pa kok ji se bo ...prikaži več tko pa se to k pise tm da spodbujajo financiranje za mlade sam oni is tem misljo sam za une k majo visoko solouni k grejo u gimnazijo pa pol naprej oni vrjetn usaj tko jst mislm da sa lazji zaposlijo za direktorje za une druge kar kol je ze a ne za ns une k majo pac jbg sam srednjo solo narjeno za njih se se jim jebe oni so nizji sloj ko jih jebe e to bo kriza nvem teška bo

  • Ronald Reagan 11:48 31.januar 2012.

    glede na to ob kateri uri komentiraš, se mi zdi da bolj hodiš v službo...menda si tč 2, hehe