Svet
5 ogledov

Zapravljivi škof mora oditi

Franz Peter Tebartz van Elst EPA
Nemški škof Franz-Peter Tebartz-van Elst mora oditi. Papeža na zagovoru očitno ni prepričal.

Papež Frančišek je škofu, ki se ga je prijel vzdevek Luksuzni škof, dejal, da mora za nedoločen čas zapustiti svojo škofijo. Škof Franz-Peter Tebartz-van Elst se je s papežem srečal v Vatikanu na pogovoru glede zapravljivosti. V Vatikanu so v izjavi zapisali še, da škof "trenutno ni v položaju, ko lahko izvaja svoje škofovsko poslanstvo". Za čas, ko potekata preiskava in revizija njegovih dejanj, mora škofijo zapustiti.

Škof je namreč porabil okoli 31 milijonov evrov za gradnjo svoje škofovske rezidence, medtem ko naj bi sprva predvideni stroški znašali okoli 2,5 milijona evrov. Med drugim je za omare in tesarska dela porabil 350 tisoč evrov, 450 tisoč za umetniška dela, 99 tisočakov pa za okna v zasebni kapelici. Samo za konferenčno mizo je dal 25 tisoč evrov, za kopalno kad pa neverjetnih 15 tisoč evrov. Preureditev vrta je stala nekaj manj kot 800 tisoč evrov, za ureditev notranjega dvorišča pa sta šla dobra dva milijona evrov.

Vest o škofovi zapravljivosti je prišla v času, ko papež glasno opozarja, da mora biti cerkev skromnejša ter se približati revnim in pomoči potrebnim. Škofom je tako ukazal, da ne smejo živeti kot princi.

Komentarjev 1
  • ac-dc 16:04 23.oktober 2013.

    Takega egota bi poslal v misijon na Madagaskar v kolibo iz blata ter štrbunk WC. Kopanje pa za kolibo v reki, če imaš srečo te krokodil ne ujame.