Svet
1 ogledov

Zaprisego spremljali protesti in aretacija

Ahmadinedžad predlaga, da bi ministrski položaj v novi iranski vladi zasedle tri Žurnal24 main
Mahmud Ahmadinedžad je pred iranskim parlamentom zaprisegel za svoj drugi mandat. Pred parlamentom je protestiralo več sto podpornikov opozicije, eno protestnico pa so aretirali.

Ahmadinedžad je pred iranskim narodom in Koranom prisegel, da bo varoval uradno vero islamske republike in ustavo. Pri tem je dejal, da bo predvsem služil narodu. Med zaprisego je kritiziral tudi zahodne države, ki dvomijo v veljavnost volitev in obljubil, da se bo vzdržal avtokratizma. Obljubil je tudi, da se bo trudil zaščititi svobodo in dostojanstvo posameznikov.

 
 

Tuje vlade bi rade dosegle demokracijo, ki bo služila njihovim interesom in ne spoštujejo pravic drugih narodov.

Ahmadinedžad

 
Protesti in aretacija
Zaprisego so spremljali protesti privržencev opozicije, ki so znova izkazali nestrinjanje z izidom volitev 12. junija. Po besedah očividca je iranska policija le nekaj minut po zaprisegi aretirala podpornico Musavija, ki je protestirala pred parlamentom. Ahmadinedžadova vnovična izvolitev je državo pahnila v najhujšo politično krizo v zadnjih treh desetletjih.

Izid volitev je sprožil množične ulične proteste, nakazale pa so se tudi razpoke v enotnosti vladajoče elite. Objavi rezultata volitev je sledil val nasilja, v katerem je bilo ubitih najmanj 30 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih. Policija je aretirala tudi okoli dva tisoč ljudi, od katerih so približno 110 v preteklih dneh začeli soditi.

Po poročanju osrednjega iranskega radia, je Ahamadinedžad povedal, da ne pričakuje čestitk s strani politikov zahodnih držav. Iranski predsednik mora v naslednjih 14 dneh oblikovati vlado, ki jo bo moral potrditi še parlament.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.