Svet
18 ogledov

"Zaprite meje za en dan"

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Vsem, ki razmišljajo o izstopu iz EU, luksemburški premier predlaga, naj za en dan zaprejo svoje meje.

Luksemburški premier Xavier Bettel je prepričan, da bi bil že en dan dovolj, da bi se državljani EU zavedli vrednosti prostega prehajanja mej. "Če bi samo za en dan zaprli meje, bi ljudje videli, kaj pomeni čakati dve uri za vstop v Španijo ali Italijo, povsod iti čez kontrole in imeti še celo vrsto omejitev," pravi Bettel. "En dan, da bi ljudje videli, kako je biti izven Evrope."

Po britanskem izstopu so tudi druge države glasno začele razpravljati o prednostih in slabostih enotnega prostora. Voditelji EU naj bi prihodnji teden razpravljali o tem, kako ponovno vzbuditi pozitivne občutke glede EU. 

Ob tem se je Battel obregnil ob britansko postopanje v zvezi s sprožitvijo 50. člena Lizbonske pogodbe. Sodeč po zadnjih britanskih napovedih, naj bi do tega prišlo do konca marca 2017. Bettel je prepričan, da Britanci stremijo k dogovoru, ki bi jim omogočal koriščenje nekaterih ugodnosti, ki so jim na voljo sedaj, in hkrati uživati v prednostih življenja izven EU. "Nismo Facebook in nimamo možnosti izbire statusa 'Zapleteno je'," je bil jasen Bettel. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.