Svet
6171 ogledov

Zaprli zračni prostor in zagrozili z "odločnim odzivom"

demonstracije v podporo hunti v Nigru Profimedia
Vojaška hunta v Nigru je danes zaradi "nevarnost posredovanja" do nadaljnjega zaprla zračni prostor nad državo.

V nedeljo se je iztekel ultimat za vrnitev izvoljenega predsednika Mohameda Bazouma, ki ga je hunti pred tednom dni postavilo Združenje zahodnoafriških držav (Ecowas) in ob njegovem neupoštevanju zagrozilo z vojaškim posredovanjem.

Zaradi grožnje posredovanja, ki v luči priprav sosednjih držav postaja vse bolj jasna, je zračni prostor Nigra od danes do nadaljnjega zaprt za vsa letala, je tik pred iztekom roka za vrnitev Bazouma na oblast sporočila hunta, pri čemer ni navedla za katere države naj bi šlo.

"Vsaka vpletena država bo obravnavana kot sovražnica," je opozorila v izjavi in zagrozila, da bo vsak poskus kršitve prepovedi naletel na "odločen in takojšen odziv", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njen tiskovni predstavnik je ob tem sporočil, da so oborožene sile pripravljene, poroča britanski BBC. Podporo hunti v Nigru sta pred tem že izrazila sosednji Mali in Burkina Faso, kjer prav tako vladata hunti. Državi sta napovedali, da bo mednarodno vojaško posredovanje v Nigru zanju pomenilo vojno napoved.

Na demonstracijah vidni portrtetki CNSP in ruske zastave

Medtem so na ulicah prestolnice Nigra Niamey v nedeljo znova potekale demonstracije v podporo udaru, ki ga je hunta izvedla 26. julija. Na tamkajšnjem stadionu so množico pozdravili voditelji zdaj vladajočega Nacionalnega sveta za zaščito domovine (CNSP). Na prizorišču je bilo med drugim videti portrete voditeljev CNSP ter ruske zastave.

Načelniki generalštabov držav Ecowasa so se v petek dogovorili o načrtu morebitnega posredovanja v Nigru, ki mu sicer niso naklonjeni in si želijo dogovorne rešitve za državo. Združenje je sicer zaradi udara proti državi že uvedlo tudi sankcije, več držav, med njimi ZDA, Velika Britanija, Francija, pa so iz Nigra že evakuirale del diplomatskega osebja, deloma pa tudi svoje državljane.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.