Svet
14 ogledov

Zaprte vse nezakonite poti prek zelene meje s Srbijo

Natove sile na Kosovu (Kfor) so danes, ko bodo na Kosovu odpravili nadzorovano neodvisnost, na severu države zaprle vse nezakonite poti prek zelene meje s Srbijo, čez katero Srbi že leto dni nenadzorovano opravljajo trgovsko menjavo.

Zaradi zapore lahko Srbi na severu Kosova uporabljajo samo uradna mejna prehoda Brnjak in Jarinje, ki pa ju kosovski Srbi bojkotirajo več kot leto dni. Kosovski Srbi ne pristajajo na to, da so na teh prehodih nameščeni kosovski cariniki in obmejni policisti.

Srbski premier Ivica Dačić je danes v Beogradu po poročanju srbske tiskovne agencije Beta dejal, da Srbija ne sprejema niti nadzorovane niti polne neodvisnosti Kosova. "Za nas vprašanje Kosova ni rešeno, dokler na to ne pristane Srbija sama. Če ne bi bilo tako, ne bi toliko pritiskali na nas, da priznamo Kosovo," je še dejal Dačić.

Nekdanji vodja pogajalske ekipe srbske vlade na pogovorih s Prištino Borislav Štefanović pa je danes ocenil, da se s koncem nadzorovane kosovske neodvisnosti ne bo spremenilo nič bistvenega in da ta proces služi izključno kosovski vladi v Prištini za notranjepolitične namene.

Demokratska stranka Srbije pa je ocenila, da navzočnost evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja na današnji slovesnosti ob koncu nadzorovane neodvisnosti jasno kaže, da je Kosovo za EU samostojna država. Hkrati so se v stranki zavzeli, da bi se dialog med Beogradom in Prištino, ki zdaj poteka pod pokroviteljstvom EU, nadaljeval pod okriljem Združenih narodov.

Kosovo bo v skladu z julijsko odločitvijo mednarodne skupine za upravljanje Kosova (ISG) od danes polno suverena država, saj bo ISG po napovedih sprejel tudi uradno odločitev o končanju nadzorovane neodvisnosti.

Seja ISG je napovedana za popoldne v Prištini, sledila pa ji bo izredna seja kosovske skupščine, ki se je bodo udeležili tudi številni gostje iz tujine.

Prištino naj bi ob tej priložnosti obiskali nekdanji posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari, evropski komisar za širitev Füle in pomočnik namestnika ameriške državne sekretarke Philip Reeker.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.