Svet
27 ogledov

Zaprte zaradi "moralnih zločinov"

Ženska muslimanka Reuters
Bežale pred družinskim nasiljem in končale za rešetkami. Polovica jih je zaprtih zaradi bega od doma ali prešuštva.

Število žensk in deklet, ki so jih v Afganistanu zaprli zaradi "moralnih zločinov", se je v zadnjih 18 mesecih povečalo po alarmantni stopnji, opozarja nevladna organizacija Human Rights Watch. Maja letos je tako zaradi omenjenih zločinov zaprtih 600 žensk in deklet, kar je 50 odstotkov več kot oktobra 2011, kažejo podatki organizacije.

Žrtve družinskega nasilja

 

Po navedbah Human Rights Watch gre za ženske, ki so pogosto poskušale ubežati družinskemu ali spolnemu nasilju, vlada pa bi morala bolj intenzivno preganjati tiste, ki so za zlorabo odgovorni, ne pa ženske, ki so temu poskušale ubežati.

Čeprav visoki vladni predstavniki obljubljajo boj proti zlorabam, je v praksi komaj kaj napredka. "Štiri leta po sprejemu zakona o nasilju nad ženskami in 12 let po padcu talibanskega režima so ženske še vedno zaprte, ker so žrtve prisilnih porok, družinskega nasilja in posilstva," je poudaril vodja Human Rights Watch za Azijo Brad Adam.

Beg od doma in prešuštvo

Lani se je v Afganistanu 95 odstotkov vseh zaprtih deklic in 50 odstotkov vseh zaprtih žensk za rešetkami znašlo zaradi bega od doma ali prešuštva. Kot je poudaril Adam, v praktično nobenem od teh primerov ni prišlo niti do uvedbe preiskave zlorab, kaj šele preganjanja in kaznovanja.

Beg od doma po afganistanski zakonodaji ne predstavlja zločina, a ga sodišča po naročilu vrhovnega sodišča obravnavajo kot takega. Prešuštvo oziroma spolni odnosi med neporočenima partnerjema pa so kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do 15 leti zapora. Ženske so kaznovane celo za neprostovoljne zunajzakonske spolne odnose, opozarja poročilo Human Rights Watch.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.