Svet
34 ogledov

Zaprtim ženskam grozijo posilstva

irak EPA
Ameriška vojaška letala so v petek zvečer v drugo bombardirala položaje sil skrajne Islamske države (ISIL) na severu Iraka v okolici kurdske prestolnice Erbil.

Ponoči so nato ameriška letala odvrgla še drugo pošiljko pomoči v hrani in vodi več deset tisoč pripadnikom manjšin, ki se pred skrajneži skrivajo v tamkajšnjih gorah.

Tiskovne agencije poročajo, da so si prebivalci Erbila oddahnili, ker so se Američani le odločili ukrepati. Za razliko od leta 2003 so ameriška letala na iraškem nebu tokrat dobrodošla novica za večino Iračanov, še posebej Kurdov in manjšin, pa tudi za vlado v Bagdadu, ki se sicer na novo oblikuje po zadnjih volitvah.

Prav tako ameriško akcijo tokrat podpirajo tudi tiste zahodne države, ki so leta 2003 nasprotovale invaziji ZDA na Irak, kot je na primer Nemčija.

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek sporočil, da je odobril zračne napade za zaščito ameriških interesov in za pomoč beguncem, ki so se pred nasiljem IS zatekli v gore, kjer jim grozi smrt zaradi pomanjkanja vode in hrane. ZDA imajo v Erbilu konzulat in kakih 40 vojakov.
Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je v petek pojasnil, da so letalski napadi namenjeni tudi pomoči kurdskim in iraškim vladnim silam v boju proti IS. Akcija zaenkrat ni časovno omejena.

isis | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
V petek sta dva ameriška lovca najprej odvrgla dve veliki lasersko vodeni 250-kilogramski bombi na topniške položaje sunitskih skrajnežev (posnetek napada lahko viditi v zgornjem videu). Nekaj ur kasneje so nato štirje mornariški lovci uničili kolono sedmih vozil, brezpilotno letalo pa minometni položaj.

Obljubili maščevanje

Skrajneži Islamske države Iraka in Levanta so na napade odgovorili z grožnjo, ki so jo objavili na Twitterju. "Državljani ZDA bodo zaradi letalski napadov ZDA na Irak tarča ISIL,“ so zapisal v sporočilu in zagrozili z napadi na ameriška veleposlaništva.

To pa ni bilo edino sporočilo skrajnežev na Twitterju. Pozneje so še dodali: “To je sporočilo vsem Američanom. Vi ste tarča vsakega muslimana – ne glede na to, kje se nahajate.“

Zaustavili invazijo na Bagdad

ISIL je junija osvojil drugo največje mesto v Iraku, Mosul, in od tam sprožil ofenzivo proti Bagdadu na jugu, ki pa je bila zaustavljena. Sunitski skrajneži so se nato spravili na kurdska območja na severu Iraka in v zadnjih tednih zavzeli več mest in naselij. Pred njimi bežijo kristjani, ki jih pobijajo ali silijo v spremembo vere, Kurdi ter pripadniki kurdske etnične skupine jazidov. Po podatkih ZN je od junija pred IS pobegnilo pol milijona ljudi, od začetka leta pa že 1,2 milijona.

Na goro Sindžar pri istoimenskem mestu se je zateklo več deset tisoč ljudi, ki jim ameriška letala sedaj iz zraka dostavljajo hrano in vodo. Skrajneži naj bi po poročilih iraške vlade zajeli več sto jazidskih žensk in jih imajo zaprte po šolah v Mosulu, kjer jim grozijo posilstva.

Kerry opozoril na genocid

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je medtem med obiskom v Indiji zatrdil, da imajo na voljo dovolj informacij za učinkovite napade na skrajneže.

"Kampanja terorja proti nedolžnim jazidom in kristjanom ter groteskno nasilje opozarjajo na genocid. Če je kdo potreboval budnico, je več ne potrebuje," pa je dejal državni sekretar ZDA John Kerry.

Namestnik svetovalke za nacionalno varnost ZDA Ben Rhodes se je v Washingtonu v petek srečal s predstavniki jazidov in jim zagotovil, da bodo ZDA ukrepale previdno in odgovorno za preprečitev genocida. Podobno je predsedniku Iraka Fuadu Masumu v telefonskem pogovoru zagotovil podpredsednik ZDA Joe Biden.

Dejal je, da bodo zaščitili ljudi na gori Sindžar in pomagali iraški vladi, da se spopade s skrajneži. Enako namerava v današnjem rednem sobotnem nagovoru Američanom ponoviti tudi Obama. In pa obenem znova zagotoviti, da ameriških sil, ki jih je dokončno umaknil leta 2011, v Irak ne bo znova pošiljal.

Komentarjev 1
  • Branidom 09:12 09.avgust 2014.

    Mene pa zanimajo vzroki za takšne uspehe teh razbojnikov, ki se imenujejo IS.