Svet
10 ogledov

Zapustila ga je zaradi stranišča

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Anita je nekaj dni po poroki protestno zapustila hišo svojega moža Shivrama, ker v njenem bivališču ni bilo stranišča. Domov se je vrnila pred kratkim, ko je mož hišo ustrezno posodobil.

Anita Narre iz province Madhya Pradesh v osrednji Indiji je z uporom proti "opravljanju potrebe na prostem" postala zgled številnim drugim dekletom iz revne vasi, kjer so bile hiše brez urejenih sanitarij nekaj običajnega.

"Narrejeva je spodbudila druge ženske iz vasi k prepričevanju mož v izgradnjo stranišč v hišah. Vas se je popolnoma preobrazila, zahvaljujoč njenemu pogumnemu dejanju," je pomen Narrejinega dejanja pojasnil predstavnik lokalnih oblasti B. Chadrasekhar.

Občina pomagala s stranišči

Lokalne oblasti so prebivalcem vasi sicer pred časom že ponudile brezplačno opremljanje hiš s stranišči, a so vaščani ponudbo zavrnili. Menili so namreč, da je imeti sanitarije v bivalnih prostorih umazano, je še dodal Chandrasekhar.

"Zgodba Narrejeve je botrovala oblikovanju drugačnega načina razmišljanja, naša kampanja gradnje sanitarij pa je dobila nov zagon," je poudaril Chandrasekhar. "Veliko ljudi iz okoliških vasi se je prav tako začelo obračati na nas s prošnjami, naj jim zgradimo stranišča," je dodal.

Za nagrado dobila 7600 evrov

Narrejeva pa si z uporom proti slabim sanitarnim razmeram ni prislužila zgolj odobravanja lokalnih oblasti, ampak tudi 7600 evrov, ki ji jih je za pogum in dajanje dobrega zgleda poklonila neprofitna mednarodna organizacija Sulabh International.

"Narrejeva je storila zelo pogumen korak, ko je zapustila moževo hišo, saj je s tem na kocko postavila ugled svoje družine in vasi. Nagrado smo ji podelili, ker želimo spodbuditi tudi druga dekleta po državi, da spregovorijo," je še dodal Pathak.

Zaradi neurejenih sanitarij v Indiji namreč še posebej trpijo ženske na podeželju. "Na opravljanje potrebe morajo, če si želijo zagotoviti zasebnost, čakati do večera. Zjutraj morajo potrebo opraviti še pred sončnim vzhodom, sicer morajo čakati do njegovega zahoda," je resnost položaja pojasnil ustanovitelj Sulabh International Bindeshwar Pathak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.