Svet
73 ogledov

Zaradi afere z žensko sestop škofa

Kieran Conry Wikimedia
Papež Frančišek je sprejel odstop vodilnega britanskega škofa, ki je imel razmerje s poročeno žensko.

Kieran Conry, vodja ene največjih britanskih škofij Arundel in Brigton, je pred dnevi na spletni strani škofije v sporočilu priznal, da je bil dolga leta "nezvest zaobljubam kot rimskokatoliški duhovnik", zato se je odločil podati svoj odstop, ki so ga v Vatikanu danes potrdili. 

Conry se je opravičil "za sramoto", ki jo je povrčil škofiji in Cerkvi, vendar pa je zagotovil, da njegova dejanja niso bila proti posvetnim zakonom in da v zgodbi ni udeleženih otrok. 

Čeprav niti Vatikan niti Conry uradno nista pojasnjevala ozadja, pa britanski mediji pišejo, da je imel 63-letni škof afero z okoli 20 let mlajšo poročeno žensko. 

"Pozitivne izkušnje anglikancev"

Duhovniki v Rimokatoliški cerkvi se ob sprejemu duhovniške službe zaobljubijo k celibatu. Prakso, da se duhovniki ne morejo poročiti, sicer poznajo tudi v nekaterih drugih, predvsem pravoslavnih cerkvah, vendar lahko duhovniki (ne pa škofje) vseeno postanejo že pred tem poročeni možje.

Lani so britanski katoliški duhovniki na Frančiška naslovili pismo, v katerem ga prosijo, naj Katoliška cerkev vsaj v navadni duhovniški stan dovoli tudi poročenim moškim, celibat pa naj ohrani kvečjemu za škofe in druge visoke klerike. Kot so zapisali v pismu, so jih k tej zamisli spodbudili izredno pozitivne izkušnje poročenih anglikanskih duhovnikov. Kdaj natančno je celibat postal obveza duhovnikov, obstaja več razlag. Po enih so se morali tako duhovniki na Zahodu zakonskemu življenju odpovedovati že v 4. stoletju, po drugih pa šele od 11. stoletja dalje. 

Komentarjev 2