Svet
12 ogledov

Zaradi boja za IS bo moral 17-letnik za dve leti in pol v zapor

Kobane EPA
Dunajsko deželno sodišče je sedemnajstletnika Dunajčana zaradi sodelovanja v teroristični organizacija obsodilo na dve leti in pol nepogojne zaporne kazni. Državna tožilka Stefanie Schön je za najstnika zahteval najvišjo kazen petih let zapora, saj naj mladenič ne bi kazal znakov obžalovanja.

Sedemnajstletnega Dunajčana, ki se je konec marca vrnil iz boja za Islamsko državo (IS), je dunajsko deželno sodišče obsodilo na dve leti in pol nepogojne zaporne kazni. Državnemu tožilstvu ni uspelo dokazati aktivne udeležbe najstnika v bojnih operacijah, zato se je obseg kazni nekoliko znižal.

"Najstnik je posnel več posnetkov in jih razširil na platformi Youtube. V njih je pozival druge mladostnike naj se priključijo IS. Sedemnajstletnik je tako imel velik vpliv na druge najstnike, predvsem psihično neuravnovešene,“ je povedala v svojem zaključnem zagovoru državna tožilka Stefanie Schön in dodala, da dvomi, da se je mladenič odrekel filozofiji IS. Vrnil naj bi se le, ker je bil hudo poškodovan in se bal smrti.

Še v začetku marca, nekaj tednov pred vrnitvijo v Avstrijo, je najstnik na spletu objavil slike, ki ga prikazujejo v polni opremi IS z orožjem. "Menim, da ne bo hitro spremenil svojega mnenja o IS. Zato bo potreboval dolgoletno terapijo. Kesanje je le površinsko, ni resnično,“ je o pogovorih s fantom povedala psihologinja Gabriele Wörgötter. "Mladenič ni zapustil IS zaradi trupel in poškodovanih, ki jih je videl, ampak le zaradi strahu,“ je dodala psihologinja.

Ni se bojeval, „le odnašal poškodovane“

Sedemnajstletnik je po lastnih izjavah v Siriji vozil rešilca in se nikoli ni aktivno bojeval, zato mu je sodnica izrekla nižjo kazen, kot so jo mnogi pričakovali. Po odsluženi kazni v kazenski ustanovi za mladoletnike se bo moral mladenič preseliti v varovano stanovanjsko skupnost, saj je Wörgötterjeva mladeniča označila za družbi nevarnega. "Fant ima hudo motnjo osebnosti, ki jih spremljajo fantazijske tvorbe, ki jih lahko le težko zdravimo,“ meni Wörgötterjeva.

To je bilo že drugo sojenje najstniku, ki se je aktivno vključil v širjenje idej IS v Avstriji. Štirinajstletnika je konec maja sodišče v St. Pöltnu obsodilo na osem mesecev zapora, ker je želel s prijateljem odpotovati v Sirijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.