Svet
2020 ogledov

Zaradi covida-19 umrlo več kot tisoč medicinskih sester

covid-19 UKC UKC LJ
Zaradi covida-19 je umrlo že več kot tisoč medicinskih sester po celem svetu, je danes sporočil Mednarodni svet medicinskih sester (ICN). Razmere so označili za katastrofalne in kritizirali vlade, ki ne ukrepajo dovolj, da bi zaščitile vse na prvi bojni liniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V poročilu je ICN, ki predstavlja več kot 130 nacionalnih društev medicinskih sester, ugotovil, da je glede na dostopne podatke zaradi covida-19 umrlo več kot tisoč medicinskih sester. V resnici pa je številka verjetno še višja, saj imajo podatke le za 44 držav.

Do 11. avgusta je na primer v Braziliji v povezavi s covidom-19 umrlo 351 medicinskih sester, kar je največ glede na razpoložljive podatke.

Po podatkih nevladne organizacije Amnesty International je sicer do začetka septembra zaradi covida-19 umrlo najmanj 7000 zdravstvenih delavcev.

Predsednica mednarodnega sveta Annette Kennedy je ob predstavitvi poročila danes opozorila, da so medicinske sestre in zdravstveni delavci še naprej izpostavljeni covidu-19 in vsem pridruženim tveganjem, kot so nasilje in duševne bolezni. "Medicinske sestre so podcenjene, premalo plačane in občasno se z njimi ravna, kot da so odvečne. To so škandalozne razmere in ICN poziva vlade, naj jih popravi," je dodala.

V poročilu so še zapisali, da se je v 32 državah do sredine avgusta z novim koronavirusom okužilo več kot 570.000 zdravstvenih delavcev, kar predstavlja okoli deset odstotkov vseh primerov. Sicer pa so opozorili, da ni globalnega sistema beleženja števila medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev, ki so se okužili z novim koronavirusom ali umrli zaradi covida-19.

 
Komentarjev 9
 • Avatar ovca
  ovca 08:42 17.september 2020.

  Spet nakladanje in širjenje strahu? Če medicinci ne vedo, kako naj se zaščitijo, potem pa tudi če se vsi speljejo na luno. Je pa zanimivo, da kamorkoli človek pride, nič ne delajo razen redkih izjem.

 • Laznivi 22:20 16.september 2020.

  Kdo bi vedel ce je bila katera v sorodu z čitalcem rumenih tračov laznjivim Potrčem ?

 • Avatar vec
  vec 19:57 16.september 2020.

  Na žalost sem eno poznal osebno, bila je negovakla v domu ostarelih.