Svet
2212 ogledov

Zaradi devetih milijonov za osem let v zapor

Sojenje Karlu-Heinzu Grasserju
1/3
Epa
Nekdanji avstrijski finančni minister Karl-Heinz Grasser obsojen zaradi korupcije.

Nekdanji avstrijski minister za finance Karl-Heinz Grasser je bil danes na sodišču na Dunaju obsojen na osem let zapora zaradi zlorabe položaja in sprejema dela skoraj desetmilijonske podkupnine pri prodaji več tisoč javnih stanovanj. Grasser, nekdanji zvezdnik avstrijskih svobodnjakov, je že napovedal pritožbo.

Gre za sojenje za t. i. afero Buwog, ki se je začelo pred okoli tremi leti. Na zatožni klopi je poleg nekdanjega ministra sedelo še 13 obtoženih. Vsi so sprva zanikali krivdo, tik pred začetkom procesa pa si je Peter Hochegger, sicer Grasserjeva poročna priča, premislil.

Priznal je, da je bil on tisti, ki je posredoval zaupno informacijo konzorciju med Immofinanz in Raiffeisenbank OÖ, ki je leta 2004 zmagal na razpisu za nakup 60.000 stanovanj v lasti države. Ta konzorcij je za nakup odštel 961 milijonov evrov, milijon več kot njihovi tekmeci CA Immo.

Sojenje Karlu-Heinzu Grasserju | Avtor: Epa Epa

Tri leta kasneje je konzorcij Immofinanz in Raiffeisenbank OÖ stanovanja prodajal po dvojni ceni, kolikor je odštel zanje. Grasser pa je skupaj z ostalimi soobtženimi pobral odstotek "provizije" v višini 9,6 milijona evrov.

"Nobenega dvoma ni, da je bila podkupnina dana"

Grasser je bil tedaj finančni minister, ki je odločal o prodaji stanovanj. Vedel je za ponudbe, informacija pa je lahko prišla le od njega, je danes odločila sodnica Marion Hohenecker. "Nobenega dvoma ni, da je bila podkupnina dana. To so potrdile številne priče in dokazi," je poudarila sodnica.

Podkupnina je bila nakazana na tri različne račune v Lihtenštajnu, pa tudi v "poštne nabiralnike" na Cipru. "Kdor pošteno posluje, ne potrebuje računov v Lihtenštajnu," je dejala sodnica.

Sojenje Karlu-Heinzu Grasserju | Avtor: Epa Epa

Zavrnila je tudi navedbe Grasserja, da je od tašče prejel približno pol milijona evrov gotovine. Grasser je namreč poročen z dedinjo draguljarskega imperija Swarovsky crystal in je bil zaradi svojega razkošnega in uživaškega življenjskega stila pogosto priljubljena "tarča" tabloidov.

Dobil je osem let zapora

Sodišče je Grasserja obsodilo zaradi zlorabe zaupanja, ponarejanja dokazov in sprejetja podkupnine. To je v Avstriji prva obsodba zaradi korupcije ministra med opravljanjem položaja. Sodnica mu je dosodila osem let zapora. Večletne zaporne kazni so doletele tudi druge soobtožene. Sodba sicer še ni pravnomočna in Grasserjev odvetnik je že napovedal pritožbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kapibara 13:17 10.december 2020.

    Čak mal.. a denar mu ostane- tako kot pri nas..??

  • Janez 09:26 05.december 2020.

    Pravna država, ki kaznuje krajo in korupcijo nismo bili pod levimi vladami še manj smo pod sedanjo desno JJ vlado. Avstrijci so nam lahko za vzor kako poteka kaznovanje malopridnežev ne glede iz katere politične stranke prihajajo. Ko bomo to ...prikaži več dojeli, predvem pa mora to dojeti pravosodni sistem bomo na začetku začetka v uspešnejšo in pravičnejšo družbo!!

  • Eddie 18:15 04.december 2020.

    Kaj takega lahko pri nas samo sanjamo... pa bi radi bili druga Švica... Nismo niti blizu temu, da bi bili tretja Avstrija... počasi pa bomo lahko samo druga Romunija... Čehi, Slovaki, itd. iz katerih smo si včasih norce delali, so ...prikaži več nas že zdavnaj povozili.