Svet
1708 ogledov

Zaradi domnevnih zastrupitev Coca cola umika cele serije izdelkov

Pollitrska plastenka Coca cole Profimedia
Coca cola je na Hrvaškem iz prodaje umaknila celotno serijo pollitrskih plastenk Coca-Cola Original Taste in dve seriji 0,33 litrskih stekleničk Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate.

Državni inšpektorat je podjetju na Hrvaškem začasno prepovedal dajanje izdelkov na tržišče in naložil umik sumljivih proizvodov. Po uživanju pijač je namreč več ljudi potrebovalo zdravniško pomoč.

V vzorcih iste serije pijače Romerquelle, zaradi katere naj bi mladenič, ki ga je popil na Reki, pristal v bolnišnici, na Hrvaškem zavodu za javno zdravje niso našli ničesar, vzorec, ki ga mladenič popil in ga je zasegla policija, pa preiskuje center za kriminalistične preiskave. Te analize še ni. 

Do zdaj je uradno potrjeno, da sta dve osebi dobili poškodbe jezika in požiralnika, ki naj bi bile povezane z uživanjem gaziranih pijač.

Zdravniki so obravnavali 14 sumljivih primerov, pri štirih je bila potrjena korozija požiralnika in ust, dve sta še v bolnišnici, najhujše poškodbe ima mladenič z Reke.

Državni sekretar Tomislav Dulibić, ki je gostoval v oddaji Otvoreno, je rekel, da še ni dokazov, da je za poškodbe kriva pijača.

Minister za zdravje Vili Beroš je na HRT dejal, da je čudno, da so se sumi poškodb pojavili na tako različnih lokacijah. "Da, to je čudno, čudno je, da gre za različne pijače, polnjene v različnih državah," je dejal in omenil, da so indici, kaj bi lahko bil vzrok, a da bo to prepustil inšpektoratu.

"Glede na vrsto poškodb, ki so se pojavile na različnih krajih, in dejstvo, da gre za istega lastnika, je možno, da je do tega prišlo zaradi nekega procesa čiščenja steklenic, a ne bi zdaj o tem, to ni moja pristojnost," je dejal.

Na očitek, zakaj od sobote niso obvestili javnosti, pa je dejal, da niso vedeli, ali kaj je pacient užival in ali je to vzrok poškodb. Alarm je sprožil drugi primer in minister je dejal, da je v dveh urah po drugem primeru dal izjavo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 09:42 09.november 2023.

    Lopov, primeren način uporabe!

  • Avatar lopov
    lopov 08:17 09.november 2023.

    Jaz z njihovimi izdelki akumolatorje polnim.. majo zadost kisline da akumolator deluje cenejše od kisiline