Svet
9 ogledov

Zaradi enega podpisa trije milijoni otrok na leto več

V napadih na vrtce na Kitajskem je umrlo že 15 otrok. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sprememba kitajske družinske politike, v skladu s katero bodo pari lahko imeli po dva otroka in ne več le enega, bo prinesla okoli tri milijone več otrok na leto, ocenjujejo v Pekingu. Na ta način bi do leta 2050 povečali delovno silo za 30 milijonov ljudi, ocenjujejo.

Zaradi kitajske politike enega otroka, ki so jo včasih izvajali tudi na zelo krut način, se je kitajsko prebivalstvo povečevalo počasneje, a so se po drugi strani v današnji Kitajski z 1,37 milijarde ljudi začeli kazati tudi problemi starajočega prebivalstva. Poleg tega državo pesti velika neenakost spolov, delovna sila pa se krči.

Kitajska partija se je zato konec oktobra po štiridnevnem plenumu, na katerem je odločala o novem petletnem načrtu za usmeritev drugega največjega gospodarstva na svetu, odločila tudi za spremembo družinske politike, tako da bodo lahko imeli poslej vsi pari dva otroka.

Okoli 90 milijonov žensk bo lahko imelo še enega otroka

V zadnjih tednih je bilo na Kitajskem že pet napadov na vrtce in šole, pri čemer | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nova politika bo omogočila približno 90 milijonom ženskam, da imajo še enega otroka. Vendar pa jih je polovica starih med 40 in 49 let, zaradi česar se jih bo verjetno zelo malo odločilo za še enega potomca, več pa jih najbrž tudi ne bo moglo zanositi, je danes v Pekingu povedal namestnik ministra za nacionalno zdravje in načrtovanje družine Wang Pei'an.

Tudi pred zadnjo spremembo je približno 50 milijonov žensk že imelo pravico do drugega otroka pod določenimi pogoji - tiste na ruralnih območjih, ki so imele deklico kot prvega otroka; ženske v parih, kjer sta bila oba edina otroka; in ženske v parih etničnih manjšin. Vendar pa je to možnost izkoristilo le malo žensk.

Kljub temu po Wangovih besedah v Pekingu menijo, da se bo število rojstev na Kitajskem v prihodnjih petih letih letno povečalo za približno tri milijone na leto. V letu 2014 so sicer v državi zabeležili 17 milijonov rojstev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 02:44 11.november 2015.

    Povsod jih je premalo. Ekonomija v obliki kot jo imamo deluje samo dokler raste. Iz istga razloga Nemčija potrebuje najmanj pol milijona beguncev (glede na relativno nizek naravni prirastek) da sploh lahko normalno funkcionira. Povsod kjer je gospodarstvo močno je ...prikaži več rast populacije. Zato pa se nekateri zavzemajo za omejevanje rasti populacije. S tem narediš državo šibko, ko pa je ta šibka je podkupljiva, ranljiva za lobije raznih izkoriščevalskih korporacij ki potem svoje interese še močneje prelijejo v nadzor države..

  • marabunta 13:34 10.november 2015.

    očitno jih je premalo, pa morajo še kakšnega naštepat.....