Svet
227 ogledov

Zaradi epidemije bodo izpustili več deset tisoč zapornikov

Turčija koronavirus Epa
Turški parlament je danes potrdil predlog zakona, ki bo omogočil izpustitev več deset tisoč zapornikov v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Organizaciji za človekove pravice Human Rights Watch in Amnesty International sta kritični do zakona, ker ne vključuje pripornikov, ki so priprti po sporni protiteroristični zakonodaji. Iz zakona so izključeni tudi nekateri drugi priporniki, med drugim novinarji, politiki in odvetniki. Nekateri med njimi v priporu čakajo na začetek sojenja, na uradno obtožnico ali pa sodni postopek proti njim še poteka.

"Številni, ki so v zaporu, ker so uveljavljali svoje pravice in niso storili nobenega kaznivega dejanja, so izključeni, ker se je vlada odločila, da izkoristi svojo zelo fleksibilno, preširoko in nejasno protiteroristično zakonodajo," je dejal Andrew Gardner iz Amnesty International.

Med njimi sta tudi poslovnež in filantrop Osman Kavala ter kurdski politik Selahattin Demirtas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turške oblasti so po spodletelem poskusu državnega udara leta 2016 izvedle obsežno čistko v vojski, policiji, sodstvu in prosveti. Dimitras je eden od več deset tisoč ljudi, ki so za zapahi zaradi domnevnih povezav s kurdskimi uporniki ali prepovedanim gibanjem klerika Fethullaha Gülena. Ankara obtožuje v ZDA živečega pridigarja, da je organiziral poskus puča, kar sam odločno zanika.

Zakon, ki ga je turški parlament potrdil z 279 glasovi za in 51 proti, zadeva več kategorij zapornikov, med drugim noseče ženske in starejše osebe z zdravstvenimi težavami. Izključeni pa so morilci, spolni prestopniki in obsojenci zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo.

V skladu z zakonom bo iz zaporov pogojno izpuščenih okoli 45.000 ljudi, skupaj z osebami, za katere bo odrejen hišni pripor, pa bo zajel 90.000 ljudi. Po podatkih turškega pravosodnega ministrstva so v zaporih zaradi covida-19 umrli trije zaporniki, 17 pa je okuženih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.