Svet
1015 ogledov

Zaradi epidemije tožijo vlado

Koronavirus, Španija Epa
Več kot 3000 svojcev žrtev covida-19 je vložilo tožbe proti španski vladi. Očitajo ji slab odziv na epidemijo.

V Španiji je več kot 3000 svojcev žrtev covida-19 vložilo tožbe proti vladi pod vodstvom premierja Pedra Sancheza. Tožniki vladi očitajo slab odziv na epidemijo, zaradi česar je odgovorna za smrt njihovih svojcev. Tožbe je na vrhovno sodišče vložilo 11 odvetnikov v imenu 3268 oseb, ki so izgubile 3274 sorodnikov.

Okuženih 5 odstotkov ljudi

V Španiji se je z novim koronavirusom okužilo le pet odstotkov prebivalstva, kaže raziskava, ki jo je v sredo objavila španska vlada. Nekaj se jih je okužilo v Madridu in v osrednjem delu države. Španija je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa. Za covidom-19 je umrlo več kot 27.000 ljudi, potrdili so okoli 228.600 primerov okužbe.

španija rešilec | Avtor: Epa Epa
V raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Španiji, ki se je začela 27. aprila, je sodelovalo 60.000 ljudi. "Raziskava je pokazala, da je bilo v stiku z virusom pet odstotkov Špancev, torej nekaj več kot dva milijona ljudi," je povedal minister za zdravje Salvador Illa.

Raziskava je potrdila, da je bil virus bolj prisoten v osrednjem delu države, kjer so zabeležili največ smrtnih primerov. V Madridu je bil delež okuženih 11,3 odstotka, v Barceloni 7,1, v Sevilli pa samo 2,3 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobna raziskava v Franciji je pokazala, da se je z novim koronavirusom na državni ravni okužilo 4,4 odstotka prebivalcev. Več se jih je okužilo v pariški regiji in na severovzhodu države, kjer je delež dosegel skoraj deset odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.