Slovenija
45 ogledov

Zaradi frankov tudi na sodišče

Frank, evro EPA
Združenje frank, ki je še v nastajanju, poziva vlado naj skupaj z bankami najdejo skupno rešitev na kreditojemalce, ki imajo kredite v frankih, sicer napovedujejo sodni spor.

V  Združenju Frank  v  nastajanju so danes v izjavi za javnost izjavo finančnega  ministra Dušana Mramorja, ki je napovedal, da država ne more posegati v pogodbeni  odnos  med  dvema  pogodbenikoma,  za  nekoliko nerodno: "Po  tej  logiki  davkoplačevalcem  tudi  slabih  tajkunskih  kreditov  ne  bi  bilo  potrebno sanirati. V našem primeru gre za varstvo javne koristi, saj je pri tem šlo za nepošteno poslovno prakso bank na račun ljudi, ki pravočasno plačujejo svoje obveznosti iz kreditnih pogodb."

Izpostavili so, da je neizpodbitno  dejstvo,  da  so  bili  premalo  informirani,  da  banke  kreditojemalcev  niso informirale ali so jih celo zavajale. "Ali gre pri tem za nevednost bančnih uslužbencev ali kovanje dobičkov, bo potrebno vsekakor raziskati."

V Združenju Frank tudi ne pristajajo na trditve, da so varčevalci špekulirali, saj je tako  kot  v  vseh  primerih,  reševanje stanovanjskega  problema  tudi  reševanje  eksistenčnega  problema  in  življenjska  odločitev.

Zaenkrat pričakujejo pogovor

Vlado RS, kot predstavnike bank pozivajo, da nemudoma sedemo za skupno mizo in najdejo skupno rešitev za problem, ki se ga očitno znatno podcenjuje in, ki zna dobiti mnogo širše razsežnosti, kot se zdi na prvi pogled. "Pri tem izrecno poudarjamo,  da si v Združenju Frank v nastajanju želimo mirne rešitve nastale situacije, vendar v kolikor do tega ne bo prišlo, smo odločeni sprožiti sodni spor za zaščito svojih pravic in vztrajati do konca, saj smo trdno prepričani, da bomo uspeli." 

Zaenkrat o konkretnih ukrepih s strani države še nimajo izdelanega mnenja, pričakujejo pa odziv na izjavo za javnost in preučitev možnih ukrepov, ki bi bili sprejemljivi za vse.

Komentarjev 7
  • jankop 10:36 25.januar 2015.

    saj so sami podpisali pogodbo noben jih ni silil.Ne vem zakaj toliko pompa okoli tega meni ko se dvigne mesečni obrok na banki nobenega ne zanima in mi nobe ne pomaga !!

  • Jozica Drobnic 07:58 24.januar 2015.

    A ni slovenija mala švica

  • Mombly Pilot 15:29 23.januar 2015.

    pisci