Svet
2 ogledov

Zaradi gripe zapirajo šole

(Foto: IStockphoto) Žurnal24 main
V Moskvi bodo zaradi najhujšega izbruha gripe v zadnjem desetletju zaprli osnovne šole. S tem želijo zajeziti širjenje bolezni.

Za teden dni naj bi zaprli več kot 1500 javnih in zasebnih šol, zaradi česar bo skoraj 500 tisoč otrok ostalo doma. Gre za prvi takšen primer po letu 1998, ko so bile šole zaprte zaradi stavke.

 

Po podatkih ruskih oblasti ima trenutno skoraj 92 tisoč Moskovčanov gripo ali druge respiratorne težave. Med njimi je 52 tisoč otrok, kar je več, kot je bilo običajno v preteklih letih.

V nekaterih razredih manjka več kot polovica dijakov, s moskovski zdravstveni organi vseeno ocenjujejo, da so razmere v prestolnici boljše kot v nekaterih regijah v osrednjem delu države. Odločitev o zaprtju šol je bila pričakovana, saj so učitelji že dalj časa poročali o izostanku velikega števila učencev. Nekateri so opozarjali tudi na slabo pripravljenost šol za boj proti tovrstnim izbruhom in premajhnem številu zdravstvenega osebja v šolah.

 

Medtem ko bodo osnovne šole zaprte, vrtci ostajajo odprti, a so oblasti starše že pozvale, naj bodo še posebej previdni in naj se z malčki ne zadržujejo dlje časa na javnih mestih.

Za podoben ukrep kot v Moskvi naj bi se odločili tudi v mestih Čelabinsk na Uralu in v Jakutsku na skrajnem severovzhodu Rusije.

V Moskvi so do sedaj potrdili 93 okužb z virusom H1N1. RIA Novosti poroča, da naj bi zaradi respiratorne bolezni umrla dveletna deklica v Murmansku in ukrajinski državljan v Volgogradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.