Svet
25 ogledov

Zaradi imena ne sme v ZDA

Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormak meni, da je za vse skupaj k Žurnal24 main
Ker ji je ime Aida Alic, mlada Francozinja nima vstopa v ZDA.

Počitnice v ZDA so se za mlado Francozinjo in njeno družino končale še preden so se začele. Družina je nameravala poleteti iz Ženeve v New York, a je bilo vsega konec že na ženevskem letališču. 

Aidi Alic so ob predložitvi potnega lista sporočili, da nima dovoljenja za vstop v ZDA. Zakaj je temu tako ji niso povedali. Tako ji ni preostalo drugega, kot da se vrne domov. Družina je za izlet v ZDA, ki je padel v vodo, plačala okoli 2700 evrov, ki jih ne bodo dobili povrnjenih.

So krivi teroristi?

Aliceva meni, da za to obstaja samo eno pojasnilo. Njeno ime, zapisano v obliki najprej priimek nato ime, se sliši kot bi izgovorili Al Kajda. Druge razlage Aliceva ne vidi. "Alic Aida, Al Kajda," je dejala za francoske medije in dodala, da so jo prijatelji že večkrat v šali opozarjali na to, kako ime zveni. "Tistega sem vajena, tega pa ne. Še posebej, ker se moje ime izgovori Alič, je slovanskega vzora," je povedala. "In zdaj zanje predstavljam tveganje." 

Aliceva še ni dobila odgovora z ameriške strani in še vedno upa, da bo lahko odpotovala čez lužo.

Ameriško veleposlaništvo v Parizu zadeve ni želelo komentirati, saj ne komentirajo posameznih primerov. Na seznamu ljudi, ki nimajo vstopa v ZDA, je po nekaterih informacijah trenutno 21.000 posameznikov.

Komentarjev 3
  • erikkk 09:22 28.april 2014.

    Tole mate pa pr žurnalu butasto postavljeno !!Ničkolikokrat sem hotel napisati komentar, za katerega rabiš čas da je brez napak, vsaj zaradi tega že ker člani nimatajo možnosti da bi si sami popravljali komentarje... Hudo moteča ...prikaži več je samodejna osvežitev strani ki te sili v hitrejše pisanje in misli, zgodi pa se ko že napišeš cel komentar, še preden klikneš objavi ti ga osvežitev zbriše...Dejte no neki s tem narest ,da ostane vsaj osnutek, pa možnost popravljanja, ker mi je tak način dobesedno že precej zoprn, istega kmentarja pa se mi ne da večkrat pisat...

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 09:10 28.april 2014.

    Charlieju Chaplinu so tudi prepovedali vstop. Vstop preprečujejo na podlagi branja googleovih podatkov in objav po spletu: če ste recimo kdaj kritizirali Jezusa, slavili enakost in bratstvo - se smatra, da ste komunist - včasih je to pomenilo težave samo ...prikaži več v Nacistični Nemčiji, v ZDA pa še vedno velja, že ves čas od 2. svetovne vojne. Rasno diskriminacijo so na papirju ukinili - tega pa pač ne, jim že paše tako ...

  • Avatar Syn
    Syn 06:47 28.april 2014.

    Še en dokaz da so Američani res največji paranoiki in hipokriti na tem planetu. Najprej si sami sebi izpeljejo enega največjih teroristilčnih napadov v zgodovini človeštva, na podlagi tega pa zdaj prepovedujejo potovanja ljudi tja ker imajo "neameriško ime".Ni ...prikaži več ga denarja na svetu, da bi odpotoval v tisto policijsko državo. Sramota od sramote.