Svet
584 ogledov

Zaradi koronavirusa prvi dve smrti izven Kitajske

Koronavirus
1/10
Epa
39-letnik iz Hongkonga, ki je druga smrtna žrtev virusa izven celinske Kitajske.

Novi koronavirus je v Hongkongu zahteval prvo smrtno žrtev. Gre za 39-letnika iz Hongkonga, ki je druga smrtna žrtev virusa izven celinske Kitajske. Skupno so na Kitajskem po zadnjih podatkih zabeležili 425 smrtnih žrtev in več kot 20.400 okužb z virusom.

Po poročanju lokalnih medijev, je 39-letnik iz Hongkonga pred okužbo z novim koronavirusom obiskal mestu Wuhan, ki so ga okužbe z virusom najbolj prizadele.

Zaradi bojazni pred širjenjem virusa sta v provinci Zheijang na vzhodu države še dve mesti, Taizhou in Hangzhou, omejili gibanje za meščane.

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

V Macau pa so se odločili, da bodo v boju proti novemu koronavirusu za dva tedna zaprli vse igralnice, katerih prihodek je večji kot v Las Vegasu. V okviru preiskave so namreč odkrili, da je bilo devet od desetih okužb zabeleženih v igralništvu. Vodja Macaua Ho Iat Seng je več kot 600.000 prebivalcem svetoval, naj se raje zadržujejo doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem so novo okužbo z virusom potrdili tudi v Južni Koreji in sicer pri državljanki, ki je pred tem bila na Tajskem, kjer so zaenkrat potrdili skoraj 20 primerov. Zaenkrat še ne morejo potrditi, ali se je Korejka z virusom okužila na Tajskem.

Kitajska priznala pomanjkljiv odziv

Kitajsko vodstvo je danes priznalo pomanjkljivosti v odzivu na izbruh smrtonosnega novega koronavirusa. Stalni komite politbiroja kitajske komunistične partije je po redkem priznanju napake obenem pozval k izboljšavi kitajskega sistema za nujni odziv.

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

Politbiro, ki mu predseduje kitajski predsednik Xi Jinping, je pozval tudi k izkoreninjenju nezakonitih tržnic, kjer prodajajo divje živali, poroča britanski BBC.

"V odgovoru na pomanjkljivosti, ki so bile razvidne ob odgovoru na epidemijo, moramo izboljšati naš sistem za nujni odziv in izboljšati naše sposobnosti pri spopadanju z nujnimi in nevarnimi nalogami," je pisalo v sporočilu politbiroja.

Potrebno je okrepiti nadzor tržnic

Po njihovem je nujno okrepiti nadzor tržnic in popolnoma prepovedati nezakonito preprodajo divjih živali.

K takojšnjim in odločnim ukrepom je pozval tudi Xi. Zavzel se je za strogo uveljavljanje ukazov in prepovedi. V boju proti epidemiji namreč po njegovem ne gre le za življenje in zdravje ljudi, ampak tudi za gospodarsko in socialno stabilnost.

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

Kitajsko vodstvo se je v preteklih tednih soočalo s kritikami, da se na Kitajskem niso primerno odzvali na izbruh in da so v nekaterih primerih tudi skušali preprečiti, da bi nekatere novice prišle na dan.

Ministri za zdravje G7 v skupni akciji

Ministri za zdravje držav skupine G7 so se v ponedeljek strinjali, da bodo uskladili vse napore, da omejijo izbruh virusa. Med drugim bodo uskladili svoje pristope glede preventive in svetovanj o potovanju ter raziskave virusa. Obenem se namerava G7 uskladiti s Svetovno zdravstveno organizacijo, Evropsko unijo in Kitajsko, ki ni del G7.

"Primeren odgovor na virus se lahko usklajuje le mednarodno in na evropski ravni, ker virus ne pozna ne meja ne nacionalnosti," je v izjavi dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.