Svet
11 ogledov

Zaradi Kosova brez srečanja z Obamo

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je prisegla aprila. Njena prisotnost v vlog Žurnal24 main
Srbski, slovaški in romunski predsedniki se zaradi prisotnosti kosovske predsednice ne bodo udeležili srečanja predsednikov v Varšavi. Na srečanju bo tudi predsednik ZDA Barack Obama.

Za bojkot srečanja ta petek in soboto sta se Slovaška in Romunija odločili zaradi solidarnosti s Srbijo.

Iz kabineta srbskega predsednika Borisa Tadića pojasnjujejo, da so se za odpoved udeležbe odločili, "ker ni bilo poskrbljeno za asimetrično zastopanje Kosova glede na ostale udeležence, kar je nujno za srečanja na tako visoki ravni".

V Varšavo je bila namreč povabljena tudi predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Podobno sta se odločili še Slovaška in Romunija.

Tako pomembne konference še niso bojkotirali
Glede na srbsko stališče bi Kosovo, ki ga ima sama še vedno za lastno pokrajino, morala zastopati misija Združenih narodov. Zaradi udeležbe predstavnikov kosovske države so zato visoki srbski politiki že bojkotirali mednarodna srečanja. A še nikoli niso bojkotirali konference na tako visoki ravni, kot bo vrh predsednikov srednjeevropskih držav v Varšavi.

Solidarnost s Srbijo sta pokazali tudi Slovaška in Romunija, ki sta organizatorjem vrha prav tako sporočili, da se ne bosta udeležili srečanja, ki se ga udeležujejo predstavniki Kosova.

Türk se bo vrha udeležil
"Spoštujemo njuno odločitev," je za poljski radio danes povedal svetovalec poljskega predsednika Roman Kuzniar in ob tem poudaril, da ni razloga, zakaj ne bi povabili predstavnikov ali predsednice Kosova.

Ko je Kosovo razglasilo neodvisnost od Srbije leta 2008, so ga poleg ZDA priznale tudi države članice Evropske unije z izjemo Romunije, Slovaške, Grčije in Cipra. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav se bo sicer udeležil tudi slovenski predsednik Danilo Türk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.