Svet
8 ogledov

Zaradi kuvert prestavili volitve

Kuverta Shutterstock
V Avstriji bodo preložili ponovljeni drugi krog predsedniških volitev. Vzrok: slabo lepilo na kuvertah.

Vodji poslanskih skupin socialdemokratov in stranke Team Stronach, Andreas Schieder in Robert Lugar sta po sestanku z notranjim ministrom Wolfgangom Sobotko sporočila, da bo ponovljeni drugi krog predsedniških volitev 4. decembra. Avstrija bo novega predsednika tako dobila šele januarja prihodnje leto. 

Težave s kuvertami

V zadnjih dneh so v Avstriji odkrili več sto poškodovanih volilnih glasovnic za glasovanje po pošti. Lepilni trak na kuverti, ki jo volivci prejmejo skupaj z glasovnico in v kateri jo morajo nato odposlati, ne drži.

Sobotka je odredil preiskavo zapleta in pojasnil, da trenutno ne morejo oceniti, koliko in katere kuverte bi se še lahko odprle.Dodal je, da se bodo pri iskanju nove rešitve izogibali preprostim ovojnicam, ki so bile v uporabi do leta 2009. Poleg tega mora biti tiskarna, kjer izdelajo tovrstne ovojnice, pooblaščena.

Želijo še posodobitev registra

Pojavlja se tudi vprašanje, ali posodobiti volilni register. Do ponovljenih volitev bo namreč nekaj volilnih upravičencev umrlo, nekaj pa jih bo dopolnilo 16 let in s tem pridobilo volilno pravico. Sobotka je izrazil podporo posodobitvi registra.

V Avstriji bi moral biti 2. oktobra ponovljeni drugi krog predsedniških volitev. Ta je bil sicer že 22. maja, ko je zmagal Van der Bellen, a je bil rezultat izredno tesen in so zmagovalca odločile šele glasovnice, ki so prispele po pošti. Razlika med kandidatoma je bila le dobrih 30.000 glasov.Po pritožbi svobodnjakov je avstrijsko ustavno sodišče zaradi napak pri štetju glasovnic, prispelih po pošti, drugi krog razveljavilo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.