Svet
605 ogledov

Zaradi nasedle ladje vsak dan obstane za 10 milijard dolarjev blaga

ladja Suez sueški prekop
1/3
Epa
Zaprtje Sueškega prekopa že vpliva na svetovno trgovino.

V torek je v Sueškem prekopu nasedla velika tovorna ladja in povzročila zastoj prometa skozi pomemben prekop. Ladja je nasedla in obstala počez čez prekop. Vsi dosedanji napori, ki so jih vložili v to, da bi rešili nastalo stiuacijo, so bili neuspešni. Reševanje nastale situacije bi lahko trajalo od nekaj dni do nekaj tednov, ocenjujejo strokovnjaki. 

Pred prekopom, ki predstavlja najpomembnejšo pomorsko povezavo med Azijo in Evropo je nastal velik zastoj ladij. Na prehod naj bi čakalo več kot 160 ladij. Skušali so ga sprostiti tako, da so začasno odprli starejši del prekopa. 

Ladja za prevoz kontejnerjev Ever Given je v lasti tajvanskega podjetja Evergreen Marine. Gre za eno največij ladij, dolga naj bi bila kar 400 in široka 59 metrov. Ladja lahko na enkrat prepelje 20.000 kontejnerjev. 

ladja Suez sueški prekop | Avtor: Epa Epa

Lloyd's List navaja, da se preko Sueškega prekopa proti zahodu vsak dan prepelje za približno 5,1 milijarde blaga, v smeri proti vzhodu pa za približno 4,5 milijarde blaga. Po podatkih BBC so podjetja že začela preusmerjati svoje ladje na pot okoli Afrike, kar bo podaljšalo pot tudi do 12 dni. To bo imelo posledice na dobavno verigo, opozarjajo strokovnjaki. Ocenjujejo, da bosta za vsak dan zamude potrebna dva dneva, da zamudo nadoknadijo. 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.