Svet
15 ogledov

Zaradi nasilja aretirali 20 ljudi

1/8
Žurnal24 main
V Kirgiziji so zaradi sodelovanja v nasilju aretirali 20 ljudi. Pri tej operaciji je že prišlo do novega nasilja – ubita sta bila najmanj dva človeka, 23 pa jih je bilo ranjenih.

Kirgiška vojska je odstranila večino barikad pred naselji z večinskim uzbeškim prebivalstvom v tem mestu, tako da so vse glavne ulice zdaj prevozne. Nekaj barikad ostaja le še na stranskih ulicah, ki pa jih policija ne namerava odstranjevati na silo.

Več o dogajanju v Kirgiziji si lahko ogledate v galeriji.

Pri današnji operaciji je medtem že prišlo do novega nasilja, pri čemer sta bila ubita najmanj dva človeka, 23 jih je bilo ranjenih. Do spopadov je prišlo v uzbeški četrti, potem ko je policija tja vdrla z oklepnimi vozili.

Danes je vlada tudi podaljšala izredno stanje na jugu države. Izredne razmere, ki so bile uvedene 11. junija, naj bi trajale vsaj do petka.

Nasilje terjalo 2000 življenj
V Kirgizijo se medtem vračajo begunci, ki so prejšnji teden zaradi medetničnega nasilja zbežali v sosednji Uzbekistan. V nasilju je po uradnih podatkih umrlo do 2000 ljudi, okoli 400 tisoč pa jih je zapustilo domove.

Kirgiške oblasti so odgovornost za izbruh nasilja pripisale nekdanjemu predsedniku države Kurmanbeku Bakijevu, ki pa vsakršno vpletenost zanika.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.