Svet
0 ogledov

Zaradi nogometa skregani na smrt

Nogomet politiko med državama kroji že zadnjih 30 let, v tem času pa je zaradi u Žurnal24 main
Nogometna tekma med reprezentancama Egipta in Alžirije, ki je odločala o uvrstitvi na svetovno prvenstvo, je odnose med država zaostrila do skrajnosti.

Po porazu domače reprezentance na sredini tekmi v nevtralnem Sudanu so v Kairu v bližini alžirskega veleposlaništva v četrtek izbruhnile nasilne demonstracije. Skupili so jo predvsem policisti, ki so varovali stavbo, saj so nanje letele molotovke, demonstrantje pa so prevračali policijske avtomobile in zažigali alžirske zastave. Ranjenih je bilo 35 ljudi, med njimi 11 policistov. Podobna zgodba se je ponovila tudi danes po jutranjih petkovih molitvah. Pomenljivo je, da egipčanski varnostni organi praviloma takšne demonstracije razbijejo, še preden se dobro začnejo.

Olja na ogenj je prilil tudi Alaa Mubarak, sin egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. "Če užalite moje dostojanstvo, vas bom udaril po glavi," je dejal poslovnež za neko televizijo v enem redkih javnih nastopov.

Kamenje letelo že v Sudanu
Alžirija je v sredo premagala Egipt z rezultatom 1:0, s čimer se je slednji poslovil od uvrstitve na SP 2010 v Južni Afriki. Egipčane so razburila pričevanja egipčanskih novinarjev in navijačev v Sudanu, da so njihove navijače ob odhodu s stadiona napadli s kamenjem, čeprav so sudanske oblasti sporočile, da je bil incident minorne narave, poroča BBC. Zaradi dogodka je egipčanski zunanji minister na zagovor poklical alžirskega veleposlanika, tega pa so nato odpoklicali v Alžir na "posvetovanje".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Boleča revanša

Zadnjo tekmo v svoji skupini sta reprezentanci odigrali prejšnjo soboto, ko je z rezultatom 2:0 slavil Egipt.

Reprezentanci sta bili poravnani na vrhu lestvice, zato sta odigrali še dodatno tekmo, po navodilih FIFE v nevtralnem Sudanu. FIFA je sicer tudi sprožila postopek proti Egiptu, saj so bili alžirski nogometaši v Kairu napadeni s kamenjem, nekateri so bili pri tem tudi ranjeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.