Svet
171 ogledov

Zaradi nove droge zgnijejo do smrti

Nova droga v Rusiji Youtube
Grozljiva droga. Telesa odvisnikov dobesedno razpadajo. Zaradi doma narejene droge v Rusiji beležijo porast smrti.

Rusijo je preplavila nova droga, katere učinki so naravnost grozljivi. Gre za doma narejeno mamilo, znano pod imenom krokodil. Odvisniki z mešanjem in kemičnimi reakcijami izdelujejo dezomorfin, ki služi kot nadomestilo za herion. Le-tega si ne morejo privoščiti.

Ostane kost in sivo meso
Čutiš, kako nagnusna je ta stvar. Sanjaš o heroinu, o nečem čistem. Ker si tega ne moreš privoščiti, to še naprej počneš, dokler ne umreš,” je eden od ruskih odvisnikov dejal za The Independent. Telesa odvisnikov po uporabi krokodila hitro začnejo propadati. Zaradi strupenih sestavin kožo prekrijejo nekakšne luske, pojavijo se gnojne rane, lahko tudi turi. V zadnji fazi meso začne razpadati, od človeka pa ostanejo le še kosti in sivo meso.

Dejstvo je, da se je z akcijami zavezniških sil v Afganistanu začel zmanjševati dotok heroina v evropski prostor. Heroin postaja vse šibkejši, ker ga redčijo, in dražji. Zato ljudje iščejo alternative in kodein je pri njih v prosti prodaji,” nam pove Milan Krek z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Dezomorfin namreč skuhajo iz tablet proti glavobolu, ki vsebujejo kodein.

"Mi smo Rusom lahko za zgled!"

Krek dodaja: "Med Sovjetsko zvezo in Slovenijo je res velika razlika. Mi imamo dober sistem spopadanja s problematiko drog. Rusom smo lahko za zgled. Pri njih je izmenjava igel, pribora, kultura injiciranja še zelo v povojih. Zdravnik nekomu pripiše zdravilo, dogajajo pa se preprodaje ali kraje. V Rusiji je za to primer kodein, ki ga s posebno metodo spremenijo v dezomorfin. Kodein je pri njih v prosti prodaji."

Problem je po njegovem "predvsem nehigienska priprava materiala. Ampak to je Rusija. Mi smo jim lahko za zgled."

Leta 2008 je pri nas umrlo 37 odvisnikov. Vsako leto jih umre nekje med 30 in 40. "Imamo relativno nizko umrljivost v evropskem prostoru, ker imamo dobro oskrbo. Programi so odprti. Nekateri pravijo, koliko denarja damo za zdravljenje zasvojenosti v Sloveniji. Tukaj se dobro vidi, kje bi lahko bili, če ne bi bilo tako. Taki primeri bi lahko bili tudi pri nas," še pravi Krek.

Komentarjev 4