Svet
0 ogledov

'Zaradi nove gripe počakajte z nosečnostjo'

Ameriška organizacija Prevention opozarja na vse več psihično in fizično prizade Žurnal24 main
Britanski in švicarski zdravniki so svetovali ženskam naj zaradi nove gripe počakajo z nosečnostjo. Če zbolijo, je večja verjetnost zapletov, poleg tega nosečnicam odsvetujejo cepljenje.

Nasvet britanskih in švicarskih zdravnikov je sprožil različne odzive, Svetovna zdravstvena organizacija pa se do priporočila ne želi opredeliti.

Ravno poročilo omenjene organizacija pa ugotavlja, da so nosečnice "v večji nevarnosti, da pride v primeru okužbe z novo gripo do zapletov, kar lahko pripelje do spontanega splava ali celo smrti, zlasti v prvih treh mesecih nosečnosti“.

V zadnjih tednih je umrlo tudi kar nekaj žensk, ki so bile okužene z novo gripo, kmalu po porodu. Prav tako so umrli novorojenčki. Vendar Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je bila vsaj pri nekaterih možen vzrok tudi debelost.

Cepljenje da ali ne
Strokovnjaki so tudi neenotni glede tega, ali naj bodo nosečnice med prvimi, ki jih bodo cepili z novim cepivom proti novi gripi.

Svetovna zdravstvena organizacija tega ne priporoča. Cepivo bo namreč novo, stranski učinki bodo slabo raziskani, zato bi lahko ogrozilo mater in še nerojenega otroka. Cepivo so začeli preizkušati na ljudeh šele pred štirimi dnevi.

Tudi slovenski minister za zdravje Borut Miklavčič je dejal, da nosečnicam odsvetujejo cepljenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.