Svet
55 ogledov

Zaradi objave na Facebooku za 35 let v zapor

Facebook Profimedias
Na Tajskem so izrekli najhujšo kazen za žalitev monarhije: 35 let zapora.

34-letni zavarovalni zastopnik Vichai Thepwong je bil na sodišču v Bangkoku po desetih točkah obtožnice sicer obsojen na 70 let zapora, a so mu kazen razpolovili, ker je krivdo priznal, poroča Independent. 

Najhujša kazen doslej, 30 let zapora, je bila izrečena leta 2015. 

Žalitev monarhije se kaznuje s tremi do 15 leti zapora za vsako posamezno kršitev zakona. 

Kralja bo prosil za pomilostitev

Obsojeni naj bi želel z objavami spraviti v težave nekdanjega kolega, za katerega je bil prepričan, da ga je prevaral. Aretirali so ga v Chiang Maiu na severu Tajske leta 2015 in od takrat je bil v priporu. Njegov odvetnik je dejal, da se na sodbo ne bo pritožil, ampak bo kralja prosil za pomilostitev. 

Posebni poročevalec Združenih narodov za Tajsko David Kaye je februarja izjavil, da je ta zakon neskladen s standardi človekovih pravic in da nima mesta v demokratični družbi. Vojaška vlada pa je prepričana, da je nujen za ohranjanje monarhije in državne varnosti. Odkar je po puču na oblasti vojska, se je število obsodb na podlagi tega zakona bistveno povečalo. 

V petek je bil še en Tajec obsojen na pet let zapora zaradi nalaganja zvočnega posnetka, ki naj bi žalil monarhijo. Tudi on je priznal krivdo in dobil polovično kazen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.