Svet
13 ogledov

Zaradi ošpic umrl malček

Ošpice EPA
V nemški prestolnici beležijo 574 primerov ošpic, med njimi tudi prvo smrtno žrtev.

Epidemija ošpic v Berlinu je dosegla novo grozljivo razsežnost. 18. februarja je zaradi okužbe s to nalezljivo otroško boleznijo, ki sicer običajno ni življenjsko ogrožujoča, umrl eno leto in pol star otrok. Mediji poročajo, da naj bi šlo za majhnega dečka, zakaj se je okužil pa ni znano.

Berlin se od oktobra sooča z epidemijo ošpic. Od začetka izbruha do 23. februarja se je okužilo 576 ljudi, kažejo podatki za nadzor in preprečevanje bolezni pristojnega Instituta Robert Koch, ki kot razlog navaja vrzeli v precepljenosti populacije.

Odrasli naj preverijo, ali so cepljeni

Kot je dejal Mario Czaja, ki je v berlinski vladi pristojen za zdravje, je dečkova smrt dokaz, da gre za hudo bolezen. Ob tem je pozval tudi odrasle, naj preverijo, ali so bili cepljeni. "Obstaja veliko nasprotnikov cepljenja, ki ošpice pojmujejo kot otroško bolezen," je dejal.

Zaradi izbruha ošpic je bila danes zaprta ena od berlinskih srednjih šol v četrti Lichtenrade. Kot so sporočile berlinske zdravstvene oblasti, je šola zaprta zaradi težkega poteka bolezni pri enem od dijakov. Sošolci in učitelji dijaka so morali predložiti cepilne knjižice. Šola bo v torek predvidoma znova odprta, še poroča dpa.

Med okuženimi je 90 odstotkov takih, ki proti ošpicam niso cepljeni. Okužba naj bi se prenesla iz Bosne in Hercegovine ter Srbije, kjer so bili programi cepljenja sredi vojn na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih minulega stoletja prekinjeni.

Cepljeni le z eno dozo cepiva

Že nekaj tednov po izbruhu je bila več kot polovica novih pacientov Nemcev, med njimi številni, ki so bili rojeni po letu 1970. Ti niso dobili druge doze cepiva, ki so jo priporočili šele po letu 1991.

Precepljenost med otroki se je v Nemčiji občutno izboljšala z letom 2000. Danes jih je 96,7 odstotka prejelo eno dozo cepiva, 92,4 pa še drugo. Za dolgotrajno izkoreninjenje bolezni je sicer potrebna vsaj 95-odstotna precepljenost z obema dozama.

Študija, ki so jo v Nemčiji opravili leta 2013, pa je pokazala, da tretjina vseh otrok v Nemčiji ni bila deležna zadostne imunizacije ali pa so jo cepili prepozno. Po mnenju vodje enote za imunizacijo pri Kochovem institutu Anette Siedler je stopnja imunizacije med prebivalstvom še vedno prenizka, izbruh v Berlinu pa predstavlja grenak udarec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.