Svet
9 ogledov

Zaradi pepela obtičali tudi Slovenci

Takšno je trenutno razpoloženje na švedskem letališču Arlanda. (Foto: Reuters)
1/19
Žurnal24 main
Vzpostavili smo stik s Slovenko, ki je zaradi vulkanskega dima obtičala na Švedskem. Pravi, da na letališču vlada kaos. Adria odpovedala za petek lete: London, Bruselj, Pariz; Amsterdam.

Slovenska potnica Barbara iz Ljubljane je na Švedskem poslovno na konferenci, z letališča Arlanda v bližini Stockholma bi morala odleteti jutri ob 6.40. Ko so začeli odpovedovati polete (že dopoldan so odpovedali vse v Anglijo in na Nizozemsko), je še imela nekaj upanja, ''ampak, kolikor vem, so zdaj vsi leti do nadaljnjega odpovedani, letališče Arlanda pa so zaprli''.

''Ljudje niso panični, pač pa vdani v usodo,'' pravi.

Hipotetične karte šele za soboto!
Barbarina sodelavca bi morala že danes okoli 18. ure odleteti proti Münchnu. Odpravila sta se na letališče, kjer pa vlada pravi kaos. ''Čakala sta v vrsti na informacije, ki je bila neskončna. Ni jasno, kam bi se morala obrniti,'' pravi. Po treh urah čakanja sta dobila hipotetični karti za let v soboto.

Preverili so že, kakšne so možnosti, da bi se vrnili z vlakom, vendar so vsi že povsem zasedeni, enako je z avtobusi. Švedske oblasti naj bi obljubile, da bodo vlaki vozili pogosteje kot sicer. Poleg tega ne vedo, ali jim bodo denar za letalske karte vrnili.

Na Eurocontrolu pravijo, da bo letalski promet po Evropi moten še vsaj 48 ur.

Samo na letališče ne!
Predstavniki konference, ki jo je Barbara obiskala, so jim svetovali, naj ne hodijo na letališče, ker se nič ne da narediti. Priporočili so jim, naj kontaktirajo letalske prevoznike. Po besedah neke udeleženke konference so ji tam dejali, da je treba počakati in videti, kako bo z vremenom, ''lahko da bo že jutri vse v redu, lahko pa da šele čez en mesec.''

Kam zdaj?
Naša sogovornica se za zdaj še ni odločila, kako se bo rešila iz zagate. Zjutraj bo odšla na letališče. ''Bom videla, kaj bom jutri izvedela. Za zdaj ne bom zganjala panike.''

Tudi Francozi in Nemci ter Poljaki zapirajo
Na severu Francije so že zaprli nekaj letališč, zaprti sta tudi dve največji v bližini Pariza. Zaprtja vseh letališč ne izključujejo.

V Nemčiji so dolgo časa odlašali, a so pozno zvečer prav tako zaprli nekatera letališča. Na Poljskem so zaprta letališča na severu.

Prve odpovedi že ponoči

Osem držav zaprlo vsa letališča
Letališča so poleg Britancev zaprli tudi Irci, Švedi, Norvežani, Danci, Nizozemci in Finci ter Belgijci.

Že ponoči so zaradi oblaka dima, ki ga bruha islandski ognjenik Eyjafjallajokull, zaprli vsa letališča v Veliki Britaniji. Odprla se bodo predvidoma jutri zjutraj ob osmih po našem času. Odpovedanih je na tisoče letov, letalska družba British Airways je odpovedala vse notranje lete. Londonska letališča Heathrow, Stansted in Gatwick so za ves promet zaprta od poldneva dalje.

Letališča na Islandiji medtem ostajajo odprta, saj veter pepel nosi stran od otoka.

Današnji let letalske družbe Adria Airways z mariborskega letališča ob 18.25 v London je odpovedan. Ali bo odpovedan tudi jutrišnji jutranji let, zaenkrat še ni znano.
Odpovedali pa so tudi let v Bruselj, ki je bil predviden za 18.20.

 

Bo pepel prešel nad celo Evropo?
Do kod se bo pepel razširil, je sicer odvisno od vetra, še navajajo vremenoslovci. Strokovnjaki pristojnega urada za vulkanski pepel so izdali opozorilo, da bi se oblak pepela lahko do večera razširil nad Evropo.

Intervju s pilotom Adrie Airways si lahko preberete tukaj.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi majhni delci kamna, stekla in peska, ki so v oblaku pepela, lahko zašli v motorje letal in povzročili pravi kaos. Predstavnik letališča Manchester Russell Craig je povedal, da pepel, tudi če je v zraku neviden, za letala predstavlja veliko nevarnost.

Vremenoslovci pa napovedujejo, da bo trajalo več dni, da se bo dim pepela popolnoma razpršil.

Vulkan, ki leži pod petim največjim ledenikom na Islandiji, je od devetega stoletja izbruhnil petkrat. Marca je izbruhnil drugi vulkan blizu ledenika Eyjafjallajokull, ni pa povzročil nobenih smrtnih žrtev.

Potresi, evakuacija in taljenje ledu
Pogovarjali smo se s Slovenko Ano Korbar, ki živi na Islandiji.

Koliko ljudi je moralo zapustiti domove?
Večina, ki so jih evakuirali v sredo, se je zvečer že vrnila domov. Vrniti se niso mogli le prebivalci 20 kmetij, ki so najbližje vulkanu in poplavljenemu območju.

Kako sta povezana zadnji izbruh in tisti pred nekaj tedni?

Vulkan pod ledenikom Eyjafjallajokull je precej večji kot tisti na Fimmvörðuháls, ki smo ga spremljali zadnja dva tedna. Reka Markarfljót, ki izvira pod ledenikom, je od srede zelo narasla, zaradi poplave je zaprta ena izmed glavnih cest.

Pada veliko vulkanskega pepela?

Toliko, kolikor ga pada zdaj, ga je tu nazadnje zapadlo ob izbruhu vulkana Katla leta 1918. Takrat je poginilo precej živali na kmetijah.


OBVESTILO UREDNIŠTVA: Zaradi nestrpnežev, ki so težave v letalskem prometu znali povezati s frustracijami iz časa balkanskih vojn, smo možnost komentiranja izklopili.