Svet
24 ogledov

Zaradi pijane vožnje dosmrtno v zapor

Bobby Gene Martin Urad šerifa Montgomery
Sodišče v Teksasu ni več imelo milosti do voznika, ki so ga desetič zalotili pijanega za volanom. Dosodili so mu kazen dveh dosmrtnih zaporov!

Zakonodaja posameznih ameriških zveznih držav do voznikov pod vplivom alkohola ali drog za volanom ne pozna milosti, kazni so lahko drakonske.  

To je te dni na svoji koži občutil 64-letni Bobby Gene Martin. V svoji vozniški zgodovini ni povzročil smrtne nesreče, pravzaprav so vse vse končale z razmeroma dokaj milimi posledicami, čeprav je med aretacijami precej opletal z jezikom.

Pred dnevi se je tako znova znašel na sodišču zaradi dogodka, ki se je zgodil lanskega avgusta. Martin je bil edini udeležen v nesreči s svojim poltovornjakom. Ko je prišla vlečna služba, je skušal voznika Martin prepričati, naj ga odpelje domov, še preden pride policija in ga pridrži, saj je bil dobro "nalit". Prepričevanje ni uspelo, je pa pred policisti skrivališče našel v bližnjem kanalizacijskem jarku. V krvi je imel dvakrat prekoračeno količino alkohola. Med aretacijo pa je policistom grozil, da jih bo ubil skupaj z njihovimi družinami.

Med iskanjem vozniške je zaspal

Porotnikom je bilo med procesom rečeno, da je bil Martin že vsaj trikrat pridržan v podobnih okoliščinah. Tako je tožilec spomnil na dogajanje iz leta 2009, ko so policisti Martinov avtomobil našli v jarku s prižganim motorjem, sam pa je spal za volanom. Ko so ga uspeli zbuditi in poprositi za vozniško dovoljenje, je med iskanjem po predalih znova zaspal, je pisalo v poročilu.

Šele po tem, ko so porotniki po triurnem premlevanju dokazov prišli do spoznanja, da je kriv, pa je prišlo na dan, da so Martina zaradi vožnje pod vplivom alkohola policisti v zadnjih 34 letih pridržali že desetkrat. "Videlo se je, kako so bili vsi porotniki šokirani ob tem spoznanju, da je še tudi po desetih aretacijah še vedno lahko nevaren družbi," je po poročanju Washington Posta dejal tožilec Kyle Crowl. 

Do Martina in njegove hibe sodišče ni pokazalo nobene milosti - dosodilo mu je poenoteno kazen dveh dosmrtnih ječ. Matin bo preostanek življenja skoraj zagotovo preživel daleč stran od volana v jetniški celici. 

Pri nas povratnikom precej lažje

V Sloveniji je najhujša kazen, ki lahko neposredno zaradi vožnje pod vplivom alkohola doleti povratnika, "najmanj 1.200 evrov" in prenehanje vozniškega dovoljenja. Pred vnovičnim opravljanjem izpitne vožnje mora opraviti posebno edukacijsko delavnico. Voznika lahko sicer policisti za krajši čas pridržijo do streznitve in mu odvzamejo prevozno sredstvo.

Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:27 14.februar 2015.

    edino pravilno. enkrat bi razumel..se zgodi..se zamoti..ko se pa zgodi drugič tretjič četrtič...itd da pijan vozš je pa to totalno neodgovorno.

  • zdrej 23:23 13.februar 2015.

    Se strinjam. Pa še dodatno gledati na premoženjsko stanje. Vendar je to vseeno pretirana kazen. Bil bi dovolj odvzem, pa leto dni dela (mrtvašnice, razlage zakaj su umrli, posebej taki zaradi alkohola)

  • zdrej 23:21 13.februar 2015.

    Ni tako dobra kot tam, ni pa tako slaba. Če policija vedno kasira velike kazni, potem za isto vsoto rabi manj delati, kar je lahko tudi razlog za slabšo kulturo :-)