Svet
18 ogledov

Zaradi pikov smrtonosnih komarjev umrlo že 17 ljudi

komar iStockphoto
V ameriški zvezni državi Teksas je zaradi okužbe s smrtonosnim virusom Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji, letos umrlo že 17 ljudi, 465 jih je zbolelo.

Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so letos v ZDA zabeležili že skupno 693 potrjenih oziroma domnevnih primerov okužbe z virusom Zahodnega Nila. 26 ljudi je letos zaradi te bolezni v ZDA že umrlo. Med zveznimi državami je na vrhu, tako z največ primeri okužbe kot tudi z največ smrtnimi žrtvami, Teksas. Med najbolj prizadetimi je območje Dallasa, kjer je umrlo deset ljudi. Ker se bolezen še naprej širi, je tamkajšnji župan že razglasil stanje katastrofe.

Najhuje je bilo sicer leta 2003, ko je zaradi okužbe s tem smrtonosnim virusom v ZDA umrlo 40 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med vzroki za letošnji izbruh naj bi bili mila zima in nato deževna pomlad.

Ime virusa izvira iz ugandske pokrajine Zahodni Nil, kjer so virus leta 1937 prvič odkrili. Med blažjimi simptomi okužbe so glavobol in kožni izpuščaji, v hujših primerih pa lahko pride tudi do visoke temperature, izgube vida ali ohromljenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.