Svet
56 ogledov

Zaradi policijskega nasilja mora posaditi 600 dreves

razno 16.06.13. protesti, Protesters run out of Gezi Park as riot police fire te razno 16.06.13. protesti, Protesters run out of Gezi Park as riot police fire te
Dve leti po istanbulskem protestih, ki so se začeli v Gezi parku, je policist, ki je pozornost javnosti zbudil z brutalno uporabo solzivca obsojen na 20 mesecev zapora pogojno, poleg tega pa mora zasaditi še 600 dreves.

Obsojeni policist je solzivec prvi dan mirnih protestov usmeril v obraz Ceydi Sungur, dekletu v rdeči obleki. Zdaj že ikonična fotografija je javnost opozorila na izjemno brutalnost turških policistov, ki so protestnike vseskozi smatrali kot teroriste. Miren protest proti preureditvi parka v nakupovalno središče se je kasneje spremenil v nasprotovanje brutalnosti in avtoritarnosti režima.

Policist, ki je že prvi dan solzivec usmeril v obraz več protestnikov, je bil obsojen na 10 mesecev zaradi poškodovanja ljudi in še na dodatnih 10 zaradi "malomarnosti" na delu. Kot poroča turški The Hürriyet Daily News zaporne kazni zaradi pogojne obsodbe sicer ne bo odsedel, bo pa moral v naslednje pol leta posaditi 600 dreves.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • moder 23:14 11.junij 2015.

    Posaditi bo moral 600 dreves, pa ne zato ker je šprical nedolžne protestnike, ampak zato, ker je porabil preveč solzivca in mora posaditi 600 dreves, iz katerih bojo nadomestili solzivec porabljen iz strani omenjenega policista....